Rel in Dongeradeel om gevloek in strip
In de gemeente Dongeradeel is een politieke rel ontstaan rond een stripboek.
Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gemeentehuis in Dokkum, de grootste plaats in de gemeente Dongeradeel, heeft de Amsterdamse kunstenaar Guido van Driel een strip gemaakt waarin de Friese stad centraal staat. Vloeken en schuttingtaal die in het boek voorkomen, zijn echter niet in goede aarde gevallen bij politici van de christelijke partijen. Uit protest gaven ze het stripboek terug.
CDA, ChristenUnie en Algemeen Belang Dongeradeel, die samen een meerderheid in de gemeenteraad vormen, eisen dat het stripboek niet meer als relatiegeschenk wordt gegeven en dat er geen reclame meer voor wordt gemaakt.
„Dat laatste is niet gelukt. Door deze protestactie is het stripboek alleen maar meer in het nieuws gekomen”, zei wethouder A. Oosterhof vrijdag. Oosterhof, die het kunstproject begeleidt, voegde eraan toe dat de stripboeken gewoon aan relaties gegeven mogen worden. „Als zij dat tenminste op prijs stellen.”
Fractievoorzitter G. Kooistra van het CDA begrijpt dat over smaak niet valt te twisten, maar vindt de teksten die in het boek staan echt niet kunnen. „We kennen in ons land algemeen beschaafd Nederlands, daar moeten we ons aan houden”, aldus Kooistra.
Oosterhof wijst erop dat de kunstenaar mede door de gemeenteraad is uitgekozen. Hij stelde dat de politici de stripboeken beter aan de kunstenaar hadden kunnen teruggeven in plaats van aan het college. De wethouder maakt zich er niet zo druk om dat het stripboek niet in goede aarde valt. „Op kunst is er altijd kritiek. Persoonlijk vind ik het wel mooi.”
Behalve het stripboek maakte Van Driel ook 27 tegeltableaus, die in de gevel van het gemeentehuis zijn geplaatst. Het hele project kostte 80.000 euro. De eerste druk van de stripboeken is inmiddels uitverkocht, de tweede oplage ligt bij de drukker.