Warmte

Nationaal Hitteplan gaat woensdag weer in

Het Nationaal Hitteplan gaat deze woensdag in voor het hele land. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten na overleg met weerinstituut KNMI. De komende dagen is de kans op een hittegolf groot. Het plan blijft waarschijnlijk van kracht tot na het weekend.

Redactie binnenland
10 August 2022 13:11
Het Hitteplan is vanaf woensdag van kracht. beeld iStock
Het Hitteplan is vanaf woensdag van kracht. beeld iStock

Het Nationaal Hitteplan, dat halverwege juli drie dagen lang ook in werking werd gesteld, heeft als doel organisaties, professionals en mensen in de zorg te informeren over de verwachte hitte. Zo kunnen zij ondersteuning bieden aan kwetsbare groepen als ouderen en kleine kinderen. Die kunnen door de hitte gezondheidsproblemen ervaren, zoals uitdroging en een hitteberoerte.

De grootste kwetsbare groep bestaat uit 75-plussers, aldus het RIVM. Op hogere leeftijd verslechtert de prikkel om te drinken, waardoor ouderen meer risico lopen om uit te drogen. „En dus is het belangrijk dat verzorgers daar extra op letten”, zegt een woordvoerder.

Ook wie gezond is dient extra op te letten tijdens tropische dagen. Het RIVM raadt in het algemeen aan de komende week voldoende te drinken en huis en hoofd koel te houden met behulp van gordijnen of ventilator.

De komende dagen rijdt de NS op drukke momenten vanaf 10.00 uur met extra treinen tussen Haarlem en Zandvoort, zes keer per uur. Bij drukte vanaf Amsterdam Centraal wordt aangeraden via Haarlem te reizen met de extra trein.

Rijkswaterstaat liet maandag weten vanaf woensdag gefaseerd een hitteprotocol in te voeren. Woensdag wordt naar verwachting begonnen met Limburg, daarna volgen de andere provincies waar het minimaal 30 graden is. Mensen met pech worden dan snel van de weg gehaald.

Het merendeel van de Nederlanders onderschat de risico’s van tropische temperaturen. Dat meldt het Nederlandse Rode Kruis op basis van een onderzoek onder bijna 1100 Nederlanders.

Zo’n 80 procent van de Nederlanders maakt zich weinig zorgen over hun gezondheid bij hitte, „terwijl de gevaren daarvan voor iedereen op de loer liggen”, meldt het Rode Kruis.

Daarnaast is het voor veel Nederlanders onduidelijk wat ze moeten doen bij hittegerelateerde klachten. Zorgelijk, vindt de hulporganisatie. „Onder andere een zeer hoge lichaamstemperatuur en hoge hartslag als gevolg van hitte kunnen signalen van hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte zijn. Dat laatste is een levensbedreigende situatie.” Zo’n 91 procent van de ondervraagden zou 112 bellen als iemand bewusteloos raakt door hitte.

Effectief

De zomerse temperaturen van de komende dagen zorgen ook voor warme nachten. Dat is van invloed op de nachtrust, zegt woordvoerder Koko Beers van de Hersenstichting. Daarom is het volgens haar van belang om het slapen zo effectief mogelijk te maken.

Het helpt daarbij om cafeïne en alcohol te vermijden, „in ieder geval de drie uren voor het slapen gaan”, zegt Beers. Dranken met die ingrediënten zorgen er volgens haar voor dat het langer duurt om in slaap te komen. „Alcohol zorgt ervoor dat je veel minder diep slaapt. Daardoor word je ‘s ochtends alsnog vermoeid wakker.”

Beers wijst erop dat bewegen goed is, maar dat ‘s avonds intensief sporten niet handig is. „Dit zorgt er namelijk voor dat je hersenen te actief zijn, en je te alert bent om te slapen. Een wandeling laat op de avond is altijd een goed idee.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer