Christenen in Indonesië mijden kerken met Kerst
Uit angst voor terreuraanslagen van islamitische extremisten laten sommige christenen in Indonesië traditionele kerkgebouwen met de Kerst voor wat zij zijn en komen zij bij elkaar in relatief veilige kantoorgebouwen of feestzalen van hotels.
Meer dan 140.000 politieagenten zijn op de been gebracht om kerken, winkelcentra en hotels waar westerlingen komen rond de kerstdagen te bewaken. Kerkgangers krijgen een gewapend escorte en moeten langs metaaldetectiepoortjes voordat zij de kerken mogen binnengaan. Maar voorganger Steve Lunn zegt dat de ongeveer 1000 leden van zijn gemeente zich veiliger voelen in een kantoorgebouw in het centrum van Jakarta. „De plek zelf is niet belangrijk. Het is een plaats om bijeen te komen. Het belangrijkste is om samen God te eren.”
Het overgrote deel van de Indonesische moslims is gematigd. Maar sinds het einde van de dictatuur van generaal Suharto in 1998 zijn christenen in Indonesië, die maar 8 procent van de bevolking uitmaken, vaker doelwit van aanslagen. Vier jaar geleden vielen op kerstavond negentien doden toen bij elf kerken bommen ontploften. De aanslagen werden toegeschreven aan de radicale organisatie Jemaah Islamiyah, die ook verantwoordelijk wordt gehouden voor de bomaanslagen op Bali in 2002, op het Marriott-hotel in Jakarta in 2003 en op de Australische ambassade afgelopen september.
„De mensen zijn nog steeds bang”, zegt voorganger Hengki Ompi, wiens kerk op Sulawesi eerder deze maand onder vuur werd genomen. „Wij hopen dat de aanvallen ophouden, zodat wij zonder angst kerstfeest kunnen vieren.”
Ds. Ruyandi Hutasoit zegt acht kerken te hebben in kantoortorens in Jakarta. Een negende kerk is gesloten na protesten van radicale moslims. Zijn revalidatiecentrum voor druggebruikers en een seminarie werden in 1999 platgebrand. „Wij hebben een kerk, maar die staat leeg.” De kerkdiensten hebben dit jaar plaats in een hotel, zegt hij.
Nieuwbouwplannen voor kerken hebben de woede van sommige moslims gewekt. Kerkleiders zeggen ook dat een 35 jaar oud besluit dat instemming van omwonenden voorschrijft voordat nieuwe kerken gebouwd mogen worden, gebruikt wordt om hen te discrimineren.
Sommige kerkleiders zeggen dat de problemen begrijpelijk zijn en dat moslims soortgelijke problemen hebben in de weinige uithoeken van Indonesië waar christenen dominant zijn. Maar anderen zeggen dat de beperkingen de weerslag zijn van toenemende onverdraagzaamheid jegens religieuze minderheden.