Hof handhaaft straf voor Murat
Murat D., de scholier die in januari onderdirecteur H. van Wieren van het Haagse Terra College doodschoot, heeft in hoger beroep opnieuw vijf jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging gekregen volgens het strafrecht voor volwassenen.
Het gerechtshof in Den Haag, dat moord bewezen achtte, legde de straf donderdagmiddag op.
Eind april kreeg de destijds pas 17 jaar geworden Murat D. van de jeugdstrafkamer van de rechtbank in Den Haag dezelfde straf. Zowel de jeugdstrafkamer als nu het gerechtshof nam de eis van het openbaar ministerie over. Op 13 januari schoot de jongen zijn leraar tijdens de pauze in de kantine van de school in het hoofd, omdat hij door Van Wieren geschorst dreigde te worden. De onderdirecteur overleed later op de dag aan zijn verwondingen.
Murat D. heeft zich volgens president L. Verheij van het gerechtshof schuldig gemaakt aan „een feit van uitzonderlijke ernst, dat zich in deze vorm nog niet eerder in Nederland heeft voorgedaan. Het heeft de rechtsorde in hoge mate geschokt.”
De president van het hof besteedde in de uitspraak uitgebreid aandacht aan de verklaringen van gedragsdeskundigen in de zaak. Zij pleitten unaniem voor berechting volgens het jeugdstrafrecht, omdat de enigszins zwakbegaafde en verminderd toerekeningsvatbare Murat D. alleen dan enige kans zou maken om afdoende behandeld te worden voor zijn agressie-, gedrag-, ontwikkeling- en leerproblemen.
In het jeugdstrafrecht is de maximale straf echter twee jaar cel en een zes jaar durende TBS-behandeling. Deskundigen durven geen garanties te geven dat Murat D. in die tijd kan worden omgevormd tot een normale burger. Het gerechtshof vindt het jeugdstrafrecht gezien onder meer de ernst van het feit en de persoon van Murat D. ontoereikend en negeerde de adviezen van de deskundigen. De president stelde dat een vonnis op basis van het jeugdstrafrecht „onaanvaardbare risico’s” met zich meebrengt voor de samenleving.
Murat D. moest het tijdens de uitspraak stellen zonder de steun van een advocaat. B. Moszkowicz, die hem in hoger beroep verdedigde, verblijft volgens een medewerkster van zijn kantoor in het buitenland en was direct na de uitspraak niet bereikbaar voor commentaar. De raadsman had geen collega ingeschakeld om Murat D. te begeleiden.
Komende zomer, als Murat D. eenderde van zijn straf heeft uitgezeten, begint de moordenaar aan zijn TBS-behandeling. Die gaat volgens deskundigen zeer lang duren. Niemand heeft zich tijdens de processen voor de jeugdstrafkamer en het gerechtshof willen wagen aan een meer precieze schatting van de TBS-duur.
Het hof vindt dat Murat D. het best kan worden behandeld in een instelling die is gespecialiseerd in het verhelpen van gedragsproblemen bij al dan niet zwakbegaafde jongeren. De rechters hebben een voorkeur voor Hoeve Boschoord in Vledder (Drenthe) of een soortgelijke instelling.