Hetze tegen Oostenrijkse huisarts eindigt in zelfmoord
Met brandende kaarsen, lichtende telefoons, beierende klokken van de Stephansdom en een gezamenlijk gezongen ”We shall overcome” herdachten Oostenrijkers begin deze week huisarts Lisa-Maria Kellermayr in Wenen.
Eind vorige week pleegde de 36-jarige vrouw zelfmoord. Over haar motief zijn de Oostenrijkse media duidelijk: de maandenlange haatcampagne van radicale vaccinatietegenstanders.
Het begon in november vorig jaar toen Kellermayr een bericht op Twitter plaatste over een van de vele coronademonstraties die toentertijd werden gehouden. „Vandaag in Wels: een demonstratie van complotdenkers wijkt onder het toeziend oog van de autoriteiten van de route af, blokkeert de ingang van het ziekenhuis en verhindert de uitrit van de ambulancediensten.”
De politie reageerde op het bericht met een tweet dat de ambulances eenvoudig via een andere weg konden uitrijden. Iemand maakte de arts uit voor leugenaar. Die opmerking bleek het startsein voor een stroom van anonieme haatmails en online bedreigingen. Het commentaar maakte haar ook de bekendste huisarts van het Alpenland.
De woordkeus en de impliciete ergernis in het aanvankelijke bericht maakt de positie van de arts in de verwoede strijd tussen voor- en tegenstanders van vaccinatie zichtbaar. De arts was een fel pleitbezorger van verplichte inenting.
Vlindermessen
Van de dreigementen en haatmails deed Kellermayr aangifte bij de politie. Die bagatelliseerde de situatie, raadde haar aan om psychologische hulp te zoeken en minder actief en uitgesproken te zijn op sociale media. Wel zegde de politie haar toe om eens per dag door de straat te rijden waaraan de praktijk gevestigd was. De arts had weinig vertrouwen in het effect van deze maatregel, liet op eigen kosten een beveiligde ruimte in haar praktijk bouwen en nam zelfs beveiligers in dienst. Het bleek geen overbodige maatregel, want de bedreigingen beperkten zich gaandeweg niet tot internet, getuige de vier vlindermessen die haar beveiligers van zogenaamde patiënten in beslag namen.
Om de politie tot grotere ijver aan te sporen, schakelde Kellermayr de media in, die massaal over de online hetze tegen de arts berichtten. De politie deed vervolgens oppervlakkig onderzoek naar de identiteit van de bedreigers; het leverde niets op. Een hacker uit Duitsland had meer succes. In een mum van tijd wist deze naam en toenaam van de meest fanatieke bedreiger, eveneens een Duitser, te achterhalen. De Duitse politie verzocht de man om zich te melden. Dat deed hij niet. De politie liet het erbij zitten.
Ondertussen liepen de kosten van de beveiliging zo hoog op dat Kellermayr zich in juni genoodzaakt zag om haar praktijk tijdelijk te sluiten. Drie afscheidsbrieven schreef de arts, een aan de politie en het openbaar ministerie, een aan de vereniging van Oostenrijkse artsen en een bedankbrief aan een medewerkster in haar praktijk. De eerste twee bevatten volgens Kronen Zeitung zware beschuldigingen. „Er wordt heel veel gepraat, maar er wordt niets gedaan.” Ze zullen ongetwijfeld aanleiding vormen tot een reeks van onderzoeken.
Hebt u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-0113 (24 uur bereikbaar) en 113.nl