Buitenland

Europees Parlement: economische samenwerking Israël opzeggen

Europa moet de economische samenwerking met Israël onmiddellijk opzeggen, zo stelt een ruime meerderheid van het Europees Parlement. Ook dient er een wapenembargo te komen. Verder zou de EU moeten meewerken aan een internationale vredesmacht voor het Midden-Oosten.

ANP
10 April 2002 15:49Gewijzigd op 13 November 2020 23:30

Dat staat in een resolutie van het EP, die woensdag kon rekenen op de steun van de linkse fracties, een deel van de liberalen en christen-democraten uit Zuid-Europese lidstaten. De tekst van het parlement is niet meer dan een advies aan de lidstaten. Europarlementariër Lagendijk (GroenLinks) spreekt echter van een „belangrijk politiek signaal” aan de vooravond van de internationale topontmoeting over het Midden-Oosten, later op de dag in Madrid.

Huidig EU-voorzitter Spanje zinspeelt ook al op een opzegging van de zogeheten associatie-akkoorden met Israël, waarin de economische samenwerking is vastgelegd. De akkoorden behelzen onder meer afspraken over voordeliger handelstarieven en voorrang op de Europese markt voor Israëlische producten.

Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië zijn tijdens het overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken tot nu toe echter tegenstanders van een onmiddellijk opschorten van de samenwerking. Maandag overleggen de EU-bewindslieden opnieuw in Luxemburg.

Volgens de woordvoerder van minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken is Nederland op zich niet tegen het opzeggen of opschorten van associatie-akkoorden. „Het is een drukmiddel waar we op enig moment over moeten praten, maar alleen niet nu”, aldus de woordvoerder. Hij sluit niet uit dat het onderwerp maandag in Luxemburg ter sprake komt, afhankelijk van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Van Aartsen is van mening dat Nederland zich wel moet voorbereiden om over opschorting van de akkoorden te praten.

GroenLinks-parlementslid Lagendijk, die mee onderhandelde over de oproep van het EP aan de lidstaten, is verrast door de steun van vooral Zuid-Europese christen-democraten. De onderhandelaars van de christen-democraten wilden dinsdagavond niet verder gaan dan het „overwegen de akkoorden op te zeggen”. Later vond de grootste EP-fractie deze woorden zelfs te ver gaan. „Tot ieders verrassing stemde woensdag een deel van de christen-democraten toch met ons mee”, aldus Lagendijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer