Koud, lauw of heet, alles kan
Met aardappels op een hoogzomerse dag doe je ons geen plezier. Stamppot slaan we liever even over. Eentje van het stel doet dat trouwens bij voorkeur elke dag. Die moppert steevast bij elke aardappel (en kidneyboon en doperwt en…) dat het „toch veel te melig” is. Je kunt zeggen wat je wilt, maar op een warme dag geef ik hem gelijk.
Maar een soepje op basis van aardappel is anders. Het heeft iets fris –serveren kan heet, lauw of koud– en hapt makkelijk weg. Courgettes zijn volop te krijgen, dus gaat er ook een courgette in. Het allerlekkerst aan deze soep is de citroensmaak. Gebruik een biologische citroen, dan kun je met een gerust hart de schil opeten. Als er wat citroenrasp over is, zijn er mogelijkheden genoeg: gebruik het in een toetje (half yoghurt, half slagroom en citroenrasp bijvoorbeeld) of kneed het door deeg voor koekjes of taart bijvoorbeeld.
Misschien nog leuker: gebruik het in een ander hartig gerecht. Ik gebruik citroenrasp steeds vaker in sauzen en ovenschotels. Bij romige pasta past de frisse smaak bijvoorbeeld ook heerlijk.
Volgens mijn kritische aardappeleter (beter: niet- aardappeleter) was de soep melig. Dus vond hij de soep geen succes. Hij had gelijk. De aardappel proef je. Gelukkig. Maar dus wel zómerse aardappel.