Binnenland

Onderzoek: BVD misbruikt verblijfsvergunningen

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) misbruikt nog steeds verblijfsvergunningen om informatie van asielzoekers los te krijgen. Dit blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksbureau Jansen & Janssen.

ANP
8 November 2001 15:08Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

Tien jaar geleden deed het bureau uit Amsterdam ook onderzoek naar de BVD. Toen al bleek volgens het bureau dat de BVD misbruik maakte van de kwetsbare positie van asielzoekers omdat ze nog niet over een verblijfsvergunning beschikten. Ze werden onder druk gezet om met de BVD te praten, constateerde Jansen & Janssen destijds.

De BVD gebruikte toen twee methoden. Asielzoekers werden geïntimideerd door de dreiging dat asielprocedures in gevaar zouden komen als een asielzoeker niet met de BVD zou meewerken. De andere manier van de veiligheidsdienst was de belofte een verblijfsvergunning zou krijgen als de asielzoeker informatie aan de dienst zou geven. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Dales heeft een dergelijke werkwijze van de BVD altijd ontkend.

Recent onderzoek wijst volgens het Amsterdamse onderzoeksbureau uit dat de BVD deze werkwijze van intimidatie en belofte tot de dag van vandaag voortgezet. De onderzoekers geven een aantal voorbeelden.

Zo maken ze melding van een Irakese vluchteling. Hij was in zijn vaderland advocaat van iemand uit een kring dichtbij de Iraakse machthebber Sadam Hussein en wekte daarom de belangstelling van de CIA en de BVD. Een BVD–medewerker zou de man hebben gezegd dat hij een verblijfsvergunning zou krijgen voor „bewezen diensten". Eerst moest hij echter alles wat hij wist vertellen aan de geheime dienst. De advocaat van deze Irakees heeft de zaak aangekaart bij de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken.

Jansen & Janssens geeft in het onderzoek nog meer van dit soort voorbeelden. Het bureau benadrukt dat de verhalen zijn gecontroleerd bij andere onafhankelijke bronnen.

De BVD ontkent met klem dat de organisatie toezeggingen doet over verblijfsvergunningen. „Een gesprek met de BVD gaat altijd op vrijwillige basis", zegt woordvoerder V. van Steen van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. „En als mensen zich onjuist door ons behandeld voelen, kunnen ze naar de rechter of de Tweede Kamer stappen. Voor zover ik weet is dat nog niet gebeurd."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer