Politiechef Woelders: maximale inzet overtredingen actievoerders
De politie zet maximaal in op het opsporen van actievoerende boeren die de wet overtreden. Volgens nationaal commandant van de politie Willem Woelders zijn er de afgelopen dagen allerlei misdrijven gepleegd, zoals het blokkeren van op- en afritten van snelwegen, het stichten van branden en het dumpen van asbest op wegen. Dat is strafbaar en levensgevaarlijk, stelt Woelders, en daar staan straffen op die kunnen oplopen tot 12 jaar gevangenisstraf. Hij verwacht zeker aanhoudingen, maar wanneer kan hij niet zeggen.
„Daar waar we de vinger erachter kunnen krijgen zullen we het maximaal aanpakken. Het probleem is dat het niet wordt aangekondigd en het vaak ’s nachts gebeurt en dat we slechts kunnen reageren als iets gebeurd is.” Wie er precies achter de acties zitten is niet altijd even duidelijk. Woelders betitelt mensen die dit soort dingen doen als „een kleine geradicaliseerde groep”.
Woelders roept mensen die (dashcam-)beelden hebben op die te delen met de politie. Die worden volgens hem geanonimiseerd behandeld. Hij zegt ook op andere manieren te kunnen achterhalen wie achter de acties zitten. „Dat kost tijd, maar we zetten er maximaal op in.”
Boerenactiegroepen Farmers Defence Force (FDF) en Agractie zeggen niet bij de acties betrokken te zijn. Leden van actiegroep Voll Gass zijn dat wel, zo stelde Albert Markerink uit Lochem. Hij is een van de bekendere leden van de informele groep die zichzelf op Facebook omschrijft als een groep van „leden en sympathisanten van Farmers Defence Force”. Aanhangers van deze club voerden eerder actie bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Woelders zegt dat de politie „altijd probeert met alle actievoerders en comités contact te hebben om informatie te krijgen. We blijven dat hier ook proberen”.
De politiechef hoopt dat boeren die zien dat dit soort acties niet bijdragen aan de discussie met de actievoerders in gesprek gaan. „Dan kun je hopen op normalisatie vanuit de boeren zelf, dat kan bijdragen aan normalisatie van de situatie.” Hij stelt dat de politie geen partij is in het conflict over de stikstof. „Wij kunnen dit niet oplossen. Het gaat over stikstof. We hopen dat het kalmeert en het meer naar de inhoud toegaat, maar dat ligt bij de boeren en de politiek. Wij blijven ingrijpen als ze over grenzen gaan, wij zullen optreden als je misdrijven pleegt.”