Economiegasprijzen

Explosief gestegen gasprijs zorgt voor onrust bij bedrijven

Een nieuwe explosieve stijging van de gasprijs dreigt het bedrijfsleven hard te raken. Doordat veel termijncontracten voor gas en elektriciteit binnenkort aflopen, moeten bedrijven straks tegen torenhoge tarieven nieuwe contracten afsluiten. Dat meldde Het Financieele Dagblad (FD) donderdag.

Redactie economie
28 July 2022 10:47
beeld EPA, Anatoly Maltsev
beeld EPA, Anatoly Maltsev

Net nadat bekend werd dat Gazprom minder gas gaat leveren via de Nord Stream 1-pijpeiding, schoten de prijzen voor gas omhoog. Op dinsdag kwam de prijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs boven de 200 euro per megawattuur uit. Woensdag piekte de prijs zelfs rond de 227 euro per megawattuur. Inmiddels is gas tien keer zo duur als een jaar geleden.

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de gasprijzen binnenkort gaan dalen, aldus analisten. Alternatieven voor Russisch gas zijn er namelijk nauwelijks. De consument zal dat gaan merken, want bedrijven zullen de gestegen kosten deels doorberekenen aan de klant.

Maar daarmee zijn producenten nog lang niet uit de kosten; het gaat tenslotte om exorbitante bedragen waarmee ze zich straks geconfronteerd zien. Onder meer tuinders, chemiebedrijven en producenten van bouwmaterialen laten aan het FD weten dat de zorgen groot zijn.

De enige oplossing lijkt dan ook: het terugschroeven van de productie. Dit kan ertoe leiden dat producten schaarser worden. „Deze ontwikkelingen gaan serieuze maatschappelijke consequenties hebben”, waarschuwt een analist in de krant.

Ondertussen herhaalde Kremlin-
woordvoerder Dmitri Peskov woensdag dat Gazprom zoveel gas aan Europa levert als technisch mogelijk is. „Gazprom was en blijft een betrouwbare partij voor al zijn verplichtingen, maar kan geen leveringen garanderen als buitenlandse apparatuur niet kan worden onderhouden vanwege Europese sancties”, benadrukte de zegsman.

Machtsspel

Vanaf woensdag stroomt er per dag nog 33 miljoen kubieke meter gas door Nord Stream 1. Gazprom gaf als reden het onderhoud aan een turbine. De pijplijn tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee werd vorige week juist weer in gebruik genomen na tien dagen onderhoud.

Maar een turbine was naar Canada gebracht voor onderhoud en mocht in de tussentijd niet terug vanwege sancties die waren opgelegd aan Rusland. Het Kremlin gaf eerder aan dat zodra de turbine terug is, deze meteen wordt geïnstalleerd.

Duitsland hekelt de vermindering van de Russische gasleveringen via Nord Stream 1. „Dit is een machtsspel”, zei een regeringswoordvoerder woensdag in Berlijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer