Studentencorps aangepakt na schokkende uitspraken
Het studentencorps waarbij zondag vrouwonvriendelijke uitspraken werden gedaan, krijgt voorlopig de beurzen niet terug. Bovendien is nog onduidelijk of prinses Amalia zich aansluit bij het corps.
Mannelijke studenten noemden zondagavond tijdens een lustrumdiner van het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC) en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (AVSV) vrouwen „niks meer dan een hoer.” Andere uitspraken waren nog schokkender en obscener.
De vereniging krijgt vanwege de uitspraken de beurzen vanuit de Hogeschool van Amsterdam en de universiteiten voorlopig niet terug. De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit laten weten de vrouwonvriendelijke uitlatingen van leden van het corps zorgwekkend te vinden. Een woordvoerder van de UvA benadrukt dat de beurzen niet voor niets zijn ingetrokken. „We vinden dat een cultuuromslag moet plaatsvinden. Deze uitlatingen ondersteunen het beeld dat we al hebben van het corps.”
Voorzitter Heleen Vos van ASC/AVSV zegt dat de inschrijving van aspirantleden van het corps voorlopig is opgeschort. „De Senaat van het ASC/AVSV vindt het belangrijk dat de komende tijd alle tijd en energie wordt besteed aan goed onderzoek naar en een adequate reactie op deze gebeurtenissen”, aldus de voorzitter. Ze meldt verder dat mannelijke studenten die zich vrouwonvriendelijk hebben uitgelaten hun functie binnen de studentenvereniging hebben neergelegd. De vier sprekers hebben hun excuses aangeboden. Drie van de vier hadden een functie bij de vereniging. Twee waren er lid van de commissie die zich bezighoudt met de kennismakingstijd, de derde zat in het dagelijks bestuur van het corps.
Het is niet bekend of prinses Amalia zich aansluit bij het studentencorps. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil daar niet op reageren. De 18-jarige prinses liet in haar biografie weten dat ze dat graag zou willen. De RVD wil niet reageren op de vraag of de recente gebeurtenissen invloed hebben op de keuze van Amalia. De studententijd van de troonopvolgster wordt beschouwd als een privékwestie. Amalia begint in september aan haar studie politics, psychology, law and economics aan de Universiteit van Amsterdam.
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema kijkt welke maatregelen ze kan treffen tegen het corps. Een uiterste consequentie kan volgens haar zijn het (tijdelijk) intrekken van de exploitatievergunning van de sociëteit aan de Warmoesstraat. Halsema vindt dat de mannelijke leden zich, naast seksisme en discriminatie, hebben schuldig gemaakt aan een oproep tot geweld tegen vrouwen.
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf zegt „erg geschrokken” te zijn van de uitlatingen van leden van het corps. Hij spreekt van „extreme, seksueel grensoverschrijdende uitspraken”, die niet op zichzelf staan.