„Rokende dammers niet meer van deze tijd”
Friezen staan bekend als koppig. Gewoon dammen vinden ze maar niks, het eigen Friese damspel is veel mooier. Maar als het bestuur van de Dambond Fries Spel (DFS) het roken tijdens het dammen wil verbieden, zijn ze net zo koppig en verwerpen het voorstel. Waarop voorzitter Hein de Vries (48) aftreedt: „Dit is toch niet meer van deze tijd?”
In het rijtjeshuis van de ex-voorzitter staat het traditionele dambord naast een laptop met een damprogramma. „Ik gebruik het bord om nieuwe openingen uit te proberen. Het uitrekenen laat ik aan de computer over. Die doet er twee seconden over, terwijl ik er vijf tot tien minuten voor nodig heb.”
De Drachtenaar is „helemaal bezeten” van het Friese damspel. „Het is begonnen met schaken. In de vijfde klas van de basisschool kon je kiezen tussen blokfluiten en schaken. De keus was gauw gemaakt en ik bleek het snel onder de knie te hebben. Aan het einde van het schooljaar kon de schaakleraar niet meer van mij winnen.”
De belangstelling voor het Fries dammen kwam door Heins vader. „Hij was tien keer Fries damkampioen. Elke avond zag ik hem achter het dambord zitten, net zoals dat hier nu gaat. Hij heeft mij nooit gedwongen, maar ik raakte zelf geïnteresseerd en werd lid van de damclub in Wirdum. Binnen vijf jaar speelde ik op het hoogste niveau.” Inmiddels is De Vries 25 jaar lid van de club.
Met behulp van het dambord legt De Vries de spelregels van het Fries damspel uit. „Bij het normale dammen mag je alleen schuin slaan. Wij slaan zowel schuin als recht. „Oer alles” zeggen we dan, over alles. Dat zorgt voor veel meer mogelijkheden en spanning. Gewone damwedstrijden op hoog niveau eindigen steeds vaker in een remise. Bij het Fries damspel is het met drie stenen per speler nog steeds spannend. Bij gewoon dammen is het dan allang afgelopen.”
Volgens De Vries is het Fries damspel door de bijzondere spelregels de moeilijkste denksport. „Dammers die zijn uitgekeken op het gewone damspel, komen bij ons wedstrijden spelen. Door de website van de Dambond krijgt het spel de laatste jaren over de hele wereld bekendheid. In Engeland zijn er zelfs op olympisch niveau wedstrijden mee gespeeld. Ik ben er twee keer heen geweest en beide keren met goud teruggekomen.”
Aan het kampioenschap in Manchester heeft De Vries vrienden uit de hele wereld overgehouden. „Zo krijg ik regelmatig mail van een dammer uit Wit-Rusland. Die man is helemaal gek van denksporten. Als ik via internet tegen hem speel, moet ik me echt goed concentreren.”
Een internationale uitstraling van het Fries dammen was een van de doelstellingen die De Vries zich als voorzitter de Dambond Fries Spel had gesteld. „Dat is dus gelukt.” Daarnaast sleepte hij subsidies binnen en zette samen met anderen een goede internetsite op. „Goede statuten en een duidelijk wedstrijdreglement vond ik ook heel belangrijk.”
Minder succes had De Vries in zijn strijd tegen het roken op wedstrijdavonden. „Als bestuur deden we vorig jaar al een voorstel om niet meer te roken tijdens de wedstrijdavonden. Daar kwam zo veel discussie over dat we het voorstel maar introkken. We zouden er op de clubs verder over praten en het voorstel de volgende ledenvergadering weer inbrengen. Ik had verwacht dat het dan aangenomen zou worden, maar met een kleine meerderheid is het verworpen.”
Dacht De Vries er na de vergadering nogal laconiek over, na een weekendje Egmond aan Zee „ging het borrelen. Ik sprak er toen veel met mijn vrouw over. Er kwam steeds meer weerstand. Je kunt als bond toch niet openlijk voor het roken kiezen? Er zijn astmapatiënten die niet meer naar de club komen vanwege de snijdende rook die er hangt. Dat is toch niet meer van deze tijd?”
Terug in Drachten schreef De Vries een brief naar het bestuur van de dambond waarin hij het voorzitterschap opgaf. „Het bestuur reageerde begripvol. De andere vier leden hadden zelf ook aan opstappen gedacht. Gelukkig is dat niet gebeurd, want dan was de bond in één klap stuurloos geweest. En dat was mij toch wel aan het hart gegaan.”
De Vries verbaasde zich over massale mediabelangstelling na het bekend worden van zijn besluit. „In overleg met de dambond heb ik besloten toen niet in de publiciteit te treden. Dit is mijn eerste keer dat ik mijn verhaal vertel.”
Nu de Drachtenaar gestopt is het met het bestuurswerk, heeft hij weer meer tijd voor het echte denkwerk. „Ik kan me nu tenminste weer goed voorbereiden op een wedstijd.”
Op zoek naar het verhaal achter opvallende berichtjes van het afgelopen jaar. Donderdag deel 2 in een serie.