Binnenland

LTO noemt vrijgegeven stikstofberekeningen ’kil’

Land- en tuinbouworganisatie Nederland (LTO) noemt de stikstofberekeningen van het ministerie van Financiën ’kil’. Volgens de LTO worden tienduizenden gezinsbedrijven onnodig hard getroffen omdat het doel hoger is dan nodig.

ANP
21 July 2022 14:19

Met de huidige plannen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moeten volgens Financiën 11.200 boerenbedrijven stoppen. Nog eens 17.600 boeren moeten hun veestapel fors inkrimpen. „De impact als deze berekeningen in beleid worden omgezet is vergaand”, zegt een woordvoerder van de LTO.

Bovendien blijven cruciale vragen over het reduceren van de stikstofuitstoot onbeantwoord, vindt de woordvoerder. „Hoe kun je het opkopen van meer dan 11.000 bedrijven een ‘gerichte’ maatregel noemen?” De LTO vindt dat de overheid meer oog moet hebben voor innovatieve maatregelen en technieken waarmee de stikstofdoelstellingen ook behaald kunnen worden, zonder dat de agrarische sector harder wordt aangepakt.

Voorvrouw van Farmers Defence Force Sieta van Keimpema zegt niet verrast te zijn door wat er in de vrijgegeven stukken staat. „Het is jammer genoeg een bevestiging van wat we al vermoedden”, zegt Van Keimpema. „Dit kabinet houdt bewust informatie achter en vervolgens worden de boeren geconfronteerd met een beleid dat onrechtmatig en onrechtvaardig is.”

Van Keimpema vreest dat de agrarische sector in Nederland volledig verdwijnt als de regering vasthoudt aan de plannen. Volgens haar is er geen wettelijke basis voor deze aanpak. Ze zegt dat de boerenacties daardoor ook zullen verharden.

Het ministerie van Financiën publiceerde woensdag zijn berekeningen waarin staat dat het kabinet hardere stikstofeisen aan boeren stelt dan nodig is. Met 30 kiloton vermindering van de stikstofuitstoot zou het landbouwdoel ook gehaald worden, in plaats van de nu voorgestelde 40 kiloton. Bovendien kan volgens het ministerie van minister Sigrid Kaag een gerichtere aanpak ervoor zorgen dat in totaal minder bedrijven hoeven in te krimpen. Bij die aanpak zou de nadruk wel meer liggen op het uitkopen of onteigenen van boeren. Ook dat stuit op weerstand bij de boeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer