Vakbond ziet huisvesting van studenten weer ‘helemaal fout’ gaan
Nog meer eerstejaarsstudenten dan vorig jaar dreigen in september zonder slaapplek aan hun studie te beginnen. De Landelijke studentenvakbond (LSVb) schat het aantal op honderden. Volgens voorzitter Joram van Velzen is het vorig jaar al „helemaal verkeerd gegaan” rond de huisvesting van studenten en lijkt het dit jaar „nog veel erger te gaan worden”.
Het gaat dan in het bijzonder om de groeiende groep van internationale studenten. Universiteiten hebben een beperkt aantal woningen voor hen beschikbaar. In de eerste maanden van het nieuwe studiejaar wordt ook noodopvang voor deze groep geregeld. De vraag naar kamers is dan namelijk het grootst, terwijl afgestudeerde studenten vaak nog niet uit hun kamers vertrokken zijn.
Het aantal beschikbare bedden in die opvang is komend studiejaar lager dan vorig jaar, stelt de LSVb. Terwijl het verwachte aantal eerstejaarsstudenten aanzienlijk hoger is. Van Velzen wil dat „gemeenten en onderwijsinstellingen werkelijk alles uit de kast trekken om ervoor te zorgen dat er in september geen studenten op straat komen te slapen”.
De Amsterdamse studentenvakbond ASVA roept internationale studenten op om niet meer naar Amsterdam te komen. Door enorme tekorten in de Amsterdamse studentenhuisvesting kunnen voor hen namelijk geen kamers gegarandeerd worden. Dat betekent dat zij het risico lopen op uitbuiting of dakloosheid, aldus de ASVA. „Als dit zo doorgaat zitten we in september richting een tekort van 10.000 kamers, dat is echt onhoudbaar.”
Als oplossing ziet de Amsterdamse studentenvakbond „het uitfaseren van Engelstalige tracks van opleidingen.” Daardoor zouden minder internationale studenten naar de universiteit komen.