Binnenland

Nijmegen krijgt toren terug bij Valkhof

Aannemers uit de regio Nijmegen gaan gezamenlijk de 48 meter hoge stenen donjon, de toren die bij de middeleeuwse Valkhofburcht in Nijmegen hoorde, herbouwen. De machtige donjon markeert de viering van Nijmegen 2000 Jaar.

Regioredactie
23 December 2004 08:23Gewijzigd op 14 November 2020 02:02

Volgens een woordvoerster van de stichting Nijmegen 2000 Jaar hebben de Samenwerkende Aannemers Nijmegen (SAN) en het Cultuurfonds van de Nijmeegse Vereniging van Ondernemers in de Bouw (NVOB) zich garant gesteld voor de herbouw van de toren. Als de gemeente de nodige vergunningen verleent, kan de toren in maart op het Valkhof staan, aldus de woordvoerster. Of de donjon na 2005 blijft staan, is nog niet bekend.

De Valkhof was een burcht op een heuvel aan de Waal, vermoedelijk gebouwd door Karel de Grote (768-814). In de Franse tijd werd het bouwwerk verwoest. Alleen de zogenoemde Karolingische Kapel en de 12e-eeuwse Barbarossakapel bleven overeind.

Eind 1997 waren er in Nijmegen ook al plannen voor de herbouw van de donjon. De Spaanse architect Miralles en zijn Engelse collega Fowler wonnen toen een ontwerpwedstrijd voor de herbouw van de toren en een voormalige vicariswoning op het terrein van de vroegere burcht.

Eerder dat jaar veegde de toenmalige staatssecretaris Nuis van Cultuur een plan voor herbouw van een groter gedeelte van de burcht van tafel. Volgens de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek zouden bij de herbouw van de burcht te veel nog aanwezige historische resten verloren gaan.

De plaatselijke Valkhofvereniging ijverde lang voor het in ere herstellen van de Valkhofburcht. De gemeente Nijmegen ging in 1996 akkoord met herbouw van het complex. Daarmee was destijds ongeveer 40 miljoen euro gemoeid.

Nijmegen viert in 2005 het hele jaar dat de stad de 2000 jaar bestaat, en daarmee de oudste van Nederland is. Er verrijst onder andere een nieuwe, blijvende godenpijler op het plein voor het Valkhof. Daarin zijn de resten van de Romeinse godenpijler verwerkt. Die resten uit het jaar 17 waren het wetenschappelijk bewijs dat Nijmegen echt de oudste stad is.

Het millenniumfeest begint op 1 januari met een openluchtborrel voor alle inwoners van de stad op het Keizer Karelplein.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer