FNV: niets doen met deze hitte is geen optie voor werkgevers
Niets doen is met deze hitte in ieder geval geen optie. Dat zegt vicevoorzitter Kitty Jong van vakbond FNV in een oproep aan werkgevers. Ze waarschuwt bedrijven dat ze de werkomstandigheden van hun personeel aan de hitte moeten aanpassen.
„Een werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek, daar kun je als werknemer dus om vragen”, geeft ze aan. „Eerder beginnen, schaduwplekken, airco, meer pauzes in een koele ruimte, insmeren en luchtiger, uv-werende kleding zijn de belangrijkste maatregelen.” Ook is het volgens de vakbondsbestuurder goed om bij hitte het werktempo te verlagen.
Je werk zomaar neerleggen mag volgens FNV niet. Maar dat zou wel tijdelijk kunnen, als de hitte een gevaar is voor gezondheid of veiligheid. FNV heeft een werkklimaat-app waarmee werknemers een hulpje hebben om hierover het gesprek aan te gaan met hun baas. In de app kan je gegevens invullen over de werkomstandigheden en dan rolt daar een kleurcode uit. „Bij oranje of rood roepen we mensen op zich meteen te melden bij de werkgever. Neemt de werkgever geen maatregelen of niet voldoende, ga naar je arbodienst of meld je bij FNV. Bij code rood in de app, moet je het werk neerleggen”, aldus Jong.
FNV maakt zich er ook hard voor dat er in cao’s structurele afspraken gemaakt worden over werken tijdens hitte. „De cao voor dakdekkers kent bijvoorbeeld al zo’n afspraak. Daar kan een tropenrooster worden ingesteld als het 25 graden is of warmer”, vertelt Jong. „‘Wij willen dat in cao’s maatregelen worden opgenomen om het werken tijdens hitte te verlichten en ook wanneer die in moeten gaan. Het wordt tijd dat werkgevers onze cao-eisen daarover gaan inwilligen.”