Nederland te weinig voorbereid op hitte volgens Klimaatverbond
Nederland is nog altijd onvoldoende voorbereid op hitte, waarschuwt het Klimaatverbond. In deze vereniging werken 175 gemeenten, provincies en waterschappen samen aan klimaatbeleid. De organisatie wijst erop dat vooral ouderen risico’s lopen en roept familieleden en buren op hen te helpen. Bijvoorbeeld bij het ventileren van de woning, wat het beste laat op de avond of vroeg in de ochtend kan gebeuren.
Nu de temperatuur dinsdag kan oplopen tot 39 graden in het zuiden, zal het ook in veel huizen broeierig worden. Het Klimaatverbond becijfert dat Nederland zo’n half miljoen „thuiswonende eenzame 75-plussers” telt. „Zij hebben vaak een kwetsbaarder gezondheid en missen sociale contacten die in de gaten houden of het wel goed met ze gaat.” Juist in deze groep bezweken tijdens eerdere hittegolven veel mensen.
Het Klimaatverbond constateert dat hitterisico’s „veel te lang onderbelicht zijn geweest bij de klimaatadaptatieprogramma’s van de overheid”. Klimaatadaptatie betekent aanpassing aan stijgende temperaturen. De laatste twee jaar zouden gemeenten, woningcorporaties en bijvoorbeeld de GGD’en daar meer aandacht voor hebben gekregen. Dat is ook hard nodig volgens het verbond. „Hitte is een van de gevaarlijkste klimaatrisico’s in ons land. Bij vrijwel elke hittegolf sterven honderden mensen meer dan normaal en neemt de druk op de Spoedeisende Hulp (SEH) flink toe.”
Om het huis koel te houden is het belangrijk om te ventileren wanneer het buiten koeler is dan binnen. Volgens het samenwerkingsverband „helpt het als een vertrouwd iemand langskomt” bij ouderen om daarbij te helpen. De bezoeker kan dan meteen even bespreken „of het lukt om voldoende te drinken” en helpen om voor andere vormen van verkoeling te zorgen.