Binnenland

Tandartsbus brengt mondzorg letterlijk dicht bij school

De schooltandarts moet terugkeren, vindt minister Schouten voor Armoedebeleid. Maar bij veel basisscholen komt een tandartspraktijk op wielen twee keer per jaar voorrijden.

16 July 2022 16:46
Een dental car van Mondzorg voor kids bij een basisschool. beeld Raoul Trentelman
Een dental car van Mondzorg voor kids bij een basisschool. beeld Raoul Trentelman

De tandartsbus is nooit helemaal verdwenen, zegt Raoul Trentelman. Hij is directeur van JTV Mondzorg voor kids. Deze stichting zonder winstoogmerk, met tien praktijken, draait om kinderen en jongeren. Met een haal- en brengservice bereikt JTV Mondzorg voor kids veel kinderen in Noord-Brabant en in de steden Nijmegen, Rotterdam, Arnhem en Leeuwarden.

Het mooie van de schooltandarts is de lage drempel, vindt de directeur. „In sommige plaatsen brengen wij de mondzorg daadwerkelijk naar de basisschool, met onze tandartsbussen. In Rotterdam zorgen wij voor vervoer tussen de tandartspraktijk en de scholen”, legt Trentelman uit.

18440293.JPG
Raoul Trentelman. beeld Raoul Trentelman

Een bezoek aan de schooltandarts is geen verplichting. „Net als bij een reguliere praktijk geven ouders toestemming om hun kind bij ons in te schrijven. Ouders ontvangen ook de afspraak en zijn in de meeste gevallen aanwezig bij de controle van hun kind.”

Mondzorg voor kids is er voor alle kinderen en jongeren tot achttien jaar. „Maar onze haal- en brengservice zorgt ervoor dat we ook kwetsbare gezinnen bereiken, die bijvoorbeeld minder te besteden hebben. Een tandartsbus die langskomt op school en waar andere kinderen uit de klas ook naartoe gaan, werkt drempelverlagend voor deze doelgroep”, stelt Trentelman.

Landelijk bezoekt 20 procent van de kinderen geen tandarts. In de grote steden ligt dat percentage nog hoger. „Belachelijk dat we dat accepteren”, vindt Trentelman. De directeur denkt niet dat ouders de tandarts bewust ontwijken. „Veel ouders weten niet dat de kosten worden vergoed door de basisverzekering. Ook aan de schooltandarts zijn geen meerkosten verbonden.”

Angst

In veel gezinnen waar tandartsbezoek geen prioriteit krijgt, spelen meer problemen, stelt Trentelman. De families kampen bijvoorbeeld met schulden door de stijgende kosten voor levensonderhoud.

Bovendien is in de coronaperiode het tandartsbezoek door kinderen nog verder teruggelopen, weet hij. In 2020 bezocht 60 procent van de kinderen in de leeftijd twee tot vier jaar geen tandarts. „Dat betekent waarschijnlijk dat we in de komende jaren een verslechtering van de mondhygiëne zullen zien en meer gaatjes.”

Kinderen uit kwetsbare gezinnen bezoeken vaak te laat een tandarts, waardoor hun gebit in slechte staat is. Soms schrikt de directeur van foto’s van het gebit van een vier- of vijfjarige die wordt ingeschreven. „Het moet soms volledig gerenoveerd worden. Deze kinderen hebben ook vaker dan gemiddeld angst voor de tandarts. We proberen hen en hun ouders extra aandacht en voorlichting te geven.”

Misverstand

De directeur van Mondzorg voor kids is voorzichtig enthousiast over het pleidooi van minister Schouten. Maar liever ziet hij concrete voorstellen. Het bericht dat de schooltandarts terug moet komen, hoort hij bijna ieder jaar.

„Laat de minister in gesprek gaan met basisscholen om hen uit te leggen wat de schooltandarts is. In het onderwijs bestaat het misverstand dat de schooltandarts tijd kost. Maar ze hoeven alleen afspraken met mijn bedrijf te maken. Verder regelen wij alles.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer