Binnenland

Agractie neemt geen genoegen met nieuwe stikstofvoorstellen

Boerenbeweging Agractie neemt geen genoegen met de nieuwe stikstofmaatregelen die minister Christianne van der Wal heeft aangekondigd. „Het fundament blijft overeind”, constateert Bart Kemp van de actiegroep in een videoboodschap teleurgesteld. Hij richt zich daarin ook tot het CDA, een partij met van oudsher een boerenachterban, om de stekker uit de stikstofaanpak van het kabinet te trekken. „Het is trekken aan een dood paard.”

ANP
15 July 2022 20:23Gewijzigd op 15 July 2022 20:45

Het kabinet haalt alvast een half miljard euro uit het stikstoffonds naar voren om plannen van provincies uit te voeren. Het gaat onder meer om plannen om boeren te „faciliteren” die vrijwillig willen stoppen. Grote partijen in het bedrijfsleven zien in de voorstellen openingen voor een oplossing van de stikstofproblematiek.

Maar Agractie is het daar niet mee eens. De organisatie maakt zich er al weken hard voor dat de stikstofplannen van het kabinet op een aantal punten flink worden aangepast. En dat gebeurt nu niet. De Kamerbrief van Van der Wal wordt daarom weggezet als „een hele hoop blabla, een hele hoop technisch geneuzel”. „We gaan dit evalueren, maar het doel is niet bereikt”, aldus Kemp.

De actiegroep bedankt ook boeren die vrijdagmiddag opnieuw lieten zien „dat het land zomaar plat kan liggen”. „Dat was op veel plekken een duidelijk signaal. Op veel plekken werden de wegen stil gezet. Er stonden mensen op bruggen en in steden”, vertelt Kemp die daarbij ook een nieuwe waarschuwing afgeeft. „Iedereen bedankt daarvoor en als het nodig is kan dat langer natuurlijk.”

Andere organisaties uit het bedrijfsleven, waaronder VNO-NCW, MKB-Nederland en Bouwend Nederland, zien in de brief van de minister juist openingen. Zij prijzen het vooral dat het kabinet middelen vrij maakt om 2022 geen verloren jaar te laten zijn „voor natuurherstel, woningbouw en andere economische ontwikkelingen en het boerenbedrijf”.

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland sluit zich bij hun reactie aan. „Na lang aandringen komt het kabinet onze kant op”, zegt LTO daarnaast in een eigen verklaring. Daarmee doelt de organisatie specifiek op de plannen die zijn ingediend om zogenoemde PAS-melders sneller te legaliseren, iets waarvoor LTO al jaren pleit.

PAS-melders zijn boeren die buiten hun schuld door de overheid in de problemen zijn gebracht. Boeren konden eerder onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) projecten met weinig stikstofneerslag afdoen met een melding onder de Wet natuurbescherming. Daarvoor was geen vergunning nodig. Maar omdat de regeling door de Raad van State ongeldig werd verklaard ontbreekt nu daarvoor de juridische grondslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer