Economie

Brussel wil hardere aanpak Griekenland om tekort

De Europese Commissie wil dat Griekenland officieel in gebreke wordt gesteld omdat het zijn begrotingstekort niet snel genoeg terugdringt. De Commissie heeft woensdag besloten dat voor te stellen aan de Europese ministers van Financiën, die het laatste woord hebben.

ANP
22 December 2004 15:57Gewijzigd op 14 November 2020 02:02

Volgens de Commissie zal het Griekse tekort ook in 2005 hoger zijn dan 3 procent, de bovengrens voor landen die de euro hebben ingevoerd. De Commissie vindt dat Griekenland geen gehoor heeft gegeven aan een eerdere officiële aanbeveling om meer maatregelen te nemen. „De inspanningen van Griekenland zijn duidelijk minder dan wat werd gevraagd door de Europese ministerraad”, aldus verantwoordelijk eurocommissaris Almunia.

Vorig jaar november was de laatste keer dat ’Brussel’ om een ingebrekestelling had gevraagd, officieel bekend als artikel 104:8 van het Europese verdrag. Toen ging het om Frankrijk en Duitsland en haalde de Commissie bakzeil door verzet van de ministers.

Het zogeheten stabiliteitspact voor de euro bepaalt dat landen met een te hoog tekort afstevenen op miljardenboetes. De ingebrekestelling zou Griekenland een stapje dichter bij die sancties brengen.

Vorig jaar, bij de ruzie rond Frankrijk en Duitsland, had ’Brussel’ voorgesteld om meteen een pakket nieuwe dwingende aanbevelingen te formuleren. Ditmaal is de ingebrekestelling gescheiden van het eisenpakket. „In het verdag zijn het twee verschillende fases. Als de ministerraad instemt met ons huidige voorstel, hebben wij een maand de tijd om aanvullende maatregelen voor te stellen. Ik wil naar de geest en de letter van het verdrag handelen, met die twee fasen erin”, aldus Almunia.

Ook Hongarije krijgt wat Almunia betreft een ingebrekestelling aan zijn broek. Maar omdat het land de euro niet heeft ingevoerd, geldt een minder streng regime. Het land hoeft niet te vrezen voor boetes.

De Commissie heeft woensdag ook voorgesteld om de statistische gegevens die de lidstaten aanleveren, betrouwbaarder te maken. Aanleiding is Griekenland, dat jarenlang opgepoetste cijfers naar Brussel had gestuurd. Almunia wil dat het Europese statistiekbureau Eurostat, jarenlang weinig meer dan een verzamelaar van nationale gegevens, meer bevoegdheden krijgt. Teams van Eurostat moeten missies kunnen uitvoeren naar lidstaten om de betrouwbaarheid van cijfers bij de bron te controleren. Ook moeten er Europese minimumnormen komen voor de onafhankelijkheid van bureaus voor statistiek, stelt de Commissie voor. „Als lidstaten mij foute cijfers geven, moet ik vragen om meer bevoegdheden”, verdedigt Almunia de voorstellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer