Gazprom: Niet zeker of Nord Stream straks werkt
Gazprom kan niet garanderen dat de Nord Stream gaspijplijn na het groot onderhoud weer werkt. Dat liet het Russische staatsgasbedrijf woensdag weten.
Gazprom zegt nog geen documenten te hebben gezien waarmee een gasturbine die voor onderhoud door fabrikant Siemens in Canada was, kan worden teruggegeven aan Rusland. Volgens het bedrijf is die turbine noodzakelijk voor de veilige werking van gasleiding.
De Nord Stream-pijplijn tussen Rusland en Duitsland staat al weken in de belangstelling. Rusland verlaagde de gasdoorvoer tot 40 procent van de normale hoeveelheid. Daarvoor voerde het de ontbrekende turbine als reden aan, maar Duitsland betwijfelt dat. Volgens Berlijn heeft Gazprom nog een reserveturbine om gas te kunnen leveren. Desondanks zette Duitsland zich in om de turbine uit Canada terug te krijgen.
Ondertussen ging Nord Stream deze week dicht voor gepland onderhoud. De vrees bestaat dat na dat onderhoud de gastoevoer niet meer wordt hervat. De mededeling van Gazprom wakkert die vrees verder aan.
Volgens Gasunie Transport Services (GTS) hoeft Nederland, zelfs als de toevoer van Russisch gas volledig wegvalt, deze winter niet te vrezen voor een gascrisis. Dat zegt GTS-directeur Bart Jan Hoevers in Het Financieele Dagblad van donderdag.
GTS beheert het gastransportnet in Nederland en adviseert het kabinet over de leveringszekerheid van gas. Uit eigen onderzoek blijkt dat zelfs wanneer Duitsland een gascrisis afkondigt en bij Nederland aanklopt om extra gas, dat hier niet leidt tot tekorten.
Hoevers zegt niet te verwachten dat de industrie deze winter noodgedwongen afgeschakeld moet worden of dat er meer gas in Groningen gewonnen moet worden. Redenen voor zijn optimisme zijn de maatregelen die inmiddels zijn genomen om de aanvoer van gas te vergroten, het besluit om kolencentrales weer op volle kracht te laten draaien en het feit dat afnemers –waaronder consumenten– door de hoge prijs al zuiniger met gas omgaan.
In het Algemeen Dagblad (AD) van donderdag zeggen energiedeskundigen juist dat Nederland serieus in de problemen komt als Duitsland geen Russisch gas meer krijgt. Nederland zal dan Gronings gas moeten leveren aan de oosterburen. CDA-Kamerlid Henri Bontenbal waarschuwt in het AD dat denken dat het allemaal wel meevalt geen optie is.