Veluwemeer krijgt extra water uit Markermeer wegens droogte
Waterschap Zuiderzeeland in Flevoland pompt vanaf woensdag extra water vanuit het Markermeer naar het Veluwemeer, een van de Veluwerandmeren. Dat is nodig om het waterpeil in de randmeren aan te vullen. Het water in het Veluwemeer zakt snel door de hoge temperaturen en gebrek aan regen.
Als het water te ver zakt, drogen dijken en waterkeringen uit en verslechtert de waterkwaliteit. Daar hebben de natuur en de vele watertoeristen in de zomer last van. Zuiderzeeland laat water uit het Markermeer in via gemaal De Blocq van Kuffeler in Almere. Eigenaren van woonboten en plezierjachten in de Hoge Vaart en de Noorderplassen bij Almere moeten op de lijnen van hun boten letten, adviseert het schap, want het waterpeil verandert. Ook de doorvaarthoogte onder bruggen is lager. Bij Biddinghuizen verdwijnt het extra water in de Veluwerandmeren.
In Limburg geldt vanaf donderdagmiddag een verbod op sproeien waarvoor water uit beken en sloten wordt gehaald. Het schap probeert het hele jaar door om met stuwen water zo lang mogelijk vast te houden, maar kon daarmee het sproeiverbod niet voorkomen, aldus een bestuurder. Vee drenken uit beken en sloten mag nog wel, net zoals in de meeste andere gebieden in Nederland waar een sproeiverbod geldt.
Veel waterschappen waarschuwen voor de razendsnelle groei van blauwalg, een bacterie die een drijflaag op laagstaand, vrij warm water vormt. Mensen en dieren kunnen erg ziek worden van contact met blauwalg. Ook botulisme grijpt snel om zich heen. Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die dol is op warm, open water, Watervogels en vissen gaan dood aan botulisme. Mensen kunnen ziek worden door besmetting met ziekteverwekkers in de kadavers van dode dieren.