Brabant wil tot 3000 flexwoningen laten bouwen
De provincie Brabant wil de komende jaren tussen de 2500 en 3000 flexwoningen bouwen, kleine woningen die relatief snel gerealiseerd kunnen worden en relatief goedkoop zijn. Volgens Brabants gedeputeerde Erik Ronnes is dat dringend nodig vanwege het groeiende aantal mensen dat met spoed een woning zoekt; studenten, expats, statushouders of mantelzorgers die dicht bij mensen die hun zorg nodig hebben willen wonen.
De provincie onderzoekt op welke manier de bouw van deze woningen gefinancierd kan worden.
Dat zei Ronnes woensdag tijdens een toelichting op de Brabantse agenda wonen. Volgens Ronnes is ook extra aandacht nodig voor senioren gezien de vergrijzing, die in de jaren rond 2035 een piek zal bereiken. Zolang ouderen zich nog zelfstandig of met begeleiding kunnen redden, is een woonvorm nodig „tussen thuis en verpleeghuis”, aldus Ronnes. De provincie vraagt de gemeenten hiervoor meer aandacht te hebben.
Daarnaast gaat de provincie meer werk maken van het versnellen van de woningbouw, die de afgelopen maanden door onder meer stijgende prijzen stagneerde. Bouwplannen zijn er volgens Ronnes genoeg, maar sterke prijsstijgingen en tekorten aan bouwmateriaal en personeel baren ondernemers en provincie zorgen. De provincie streeft naar kortere procedures om tot woningbouw te komen.
Vorig jaar werden in Brabant 13.000 nieuwe woningen gebouwd, de provincie hoopt dat aantal ook de komende jaren vast te houden. De provincie zet daartoe via de „flexpool” waar mogelijk een versnelling in. Dat gebeurt door met onder meer risicodragend geld bij te springen en expertise te leveren aan gemeenten. Het gaat hierbij onder meer om dertien woningbouwprojecten in negen gemeenten rond Eindhoven, samen goed voor ruim 3100 woningen.
Er zijn daarnaast nog meer uitkeringen uit de flexpool gedaan aan in totaal 18 gemeenten. Het totaal aantal woningen dat versneld gebouwd zal worden komt daarmee op een kleine 7000.