Politiek

Eerste Kamer stemt in met handelsverdrag CETA

De Eerste Kamer is er dinsdag na een hoofdelijke stemming mee akkoord gegaan dat Nederland het handelsverdrag tussen de EU-lidstaten en Canada ratificeert.

Redactie politiek
13 July 2022 11:01
PvdA-senatoren Mei Li Vos (l.) en Ruud Koole tijdens het debat over het handelsverdrag tussen Europa en Canada. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
PvdA-senatoren Mei Li Vos (l.) en Ruud Koole tijdens het debat over het handelsverdrag tussen Europa en Canada. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De uitkomst stond al op voorhand vast, aangezien de PvdA zondag in een Twitterbericht, én in een opiniestuk in de Volkskrant had aangegeven de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie aan een meerderheid te zullen helpen. Behalve deze vijf partijen stemden ook de senatoren van OSF en 50PLUS voor.

Het verdrag, met de naam CETA, zorgt er onder meer voor dat importheffingen worden afgeschaft. Meer dan 90 procent van de overeenkomst trad al in 2017 in werking. Desondanks vrezen tegenstanders nog altijd dat het verdrag afbreuk doet aan Europese standaarden, bijvoorbeeld op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn en rechten van werknemers.

De meeste kritiek kreeg het Investment Court System (ICS) dat geschillen tussen investeerders en overheden moet beslechten. Met het instemmen met het CETA-verdrag wordt dit arbitragehof realiteit. Bedrijven kunnen hier aankloppen als zij zich door een staat benadeeld voelen.

Volgens minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel) betekent een claim indienen echter niet automatisch dat die ook wordt toegekend. Zo worden investeringen maar op een bepaald aantal punten beschermd, zei ze maandag in het debat. Het arbitragehof kan bijvoorbeeld oordelen dat bedrijven die worden onteigend daar een vergoeding voor horen te krijgen. Maar ook in het Nederlandse rechtssysteem zijn dergelijke rechten, aldus Schreinemacher, al ingebouwd.

De minister onderstreepte dat de oprichting van het ICS wat Nederland betreft niet nodig was geweest. Het is volgens haar ook niet zo dat het kabinet geen vertrouwen heeft in de Canadese rechtsstaat. „Maar ik kan me voorstellen dat Canadese bedrijven zeker willen zijn van alle rechtssystemen in Europa”, aldus Schreiemacher.

De ondernemersorganisatie Evofenedex reageerde dinsdag „opgelucht” op de uitkomst van de stemming in de Senaat. Sinds de voorlopige in werking treding van het verdrag in 2017 heeft met name het mkb er „positieve effecten” van ondervonden, zei een woordvoerder. Evofenedx hoopt dat de twaalf EU-lidstaten die nog moeten beslissen ook snel hun goedkeuring geven. „Dan vallen ook de laatste onzekerheden over het mogelijk vervallen van de vrije importrechten weg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer