Poetin noemt veiling Yukos-onderdeel wettig
De Russische president Poetin meent dat de gedwongen veiling van Yuganskneftegaz -het grootste productieonderdeel van oliemaatschappij Yukos- afgelopen zondag in Moskou geheel in overeenstemming met de Russische wet is verlopen. Ook zegt hij te weten wie de nieuwe eigenaar is.
Poetin deed zijn uitspraken dinsdag tijdens een persconferentie in Duitsland, uitgezonden door de Russische televisiezender NTV. Hij noemde geen namen van personen achter de mysterieuze Russische Bajkalfinansgroep, die tijdens de veiling het hoogste bod uitbracht, maar sprak over „privé-personen die al jarenlang in de energiesfeer werken.” Zij zouden volgens hem streven naar samenwerking met andere energiebedrijven.
De Russische president sluit niet uit dat op termijn de Chinese oliemaatschappij CNPC bij de verdere ontwikkeling van Yuganskneftegaz betrokken zal raken. Tot voor kort was Yukos nog de belangrijkste Russische olieleverancier van China.
Poetins uitspraken kwamen op het moment dat Yukos, de voormalige eigenaar van Yuganskneftegaz, aankondigde alle bij de verkoop betrokken partijen voor de internationale rechter te dagen. Het bedrijf noemde schadeclaims tot 20 miljard dollar.
De al meer dan een jaar door het Kremlin belaagde oliemaatschappij voelt zich hierbij gesteund door de uitspraak van een rechtbank in de Amerikaanse stad Houston, die vorige week een verbod op de veiling van Yuganskneftegaz verordonneerde.
Deze feitelijk in de gehele wereld geldige rechterlijke uitspraak kan op termijn leiden tot confiscaties van olie en bezittingen van de nieuwe eigenaar van Yuganskneftegaz. Voorwaarde is wel dat Yukos de identiteit van de kopers achterhaalt, en daarover tast het concern nog in het duister.
Journalisten in Moskou zeggen steeds meer aanwijzingen te hebben dat de op twee na grootste Russische oliemaatschappij Surgutneftegaz bij de koop is betrokken. Volgens de toonaangevende zakenkrant Vedomosti zijn de twee vertegenwoordigers van de Bajkalfinansgroep die tijdens de veiling aanwezig waren, hoge managers bij dit concern.
Russische analisten hebben al eerder gesuggereerd dat de nauw aan het Kremlin gelieerde oliemaatschappij een belangrijke rol zou spelen bij de veiling van Yuganskneftegaz. In hun versie zou ze als kassier optreden van de vermoedelijke winnaar van de veiling, de door de Russische staat gecontroleerde gasmonopolist Gazprom.
Omdat deze over te weinig geld zou beschikken, riep hij de hulp in van het ruim in de contanten zittende Surgutneftegaz. Volgens de analisten zal Yuganskneftegaz uiteindelijk toch in het bezit van Gazprom komen.