Kabinet wil versneld miljoenen vrijspelen
Het kabinet werkt aan een plan om versneld honderden miljoenen euro’s vrij te maken, zodat provincies boeren kunnen uitkopen en ook in de industrie maatregelen kunnen nemen.
Dat bevestigen bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws donderdag. Een definitief besluit wordt volgende week verwacht. Door boeren uit te kopen, komt er stikstofruimte vrij voor boeren en bedrijven die nu illegaal stikstof uitstoten. Veel van deze zogeheten PAS-melders willen legaal hun werk kunnen voortzetten. Onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) was het voor hen voldoende een melding te maken van hun uitstoot, maar nadat de rechter een streep zette door het PAS is daarvoor geen wettelijke basis meer.
Eerder hadden partijen in de Tweede Kamer al gevraagd om geld uit het stikstoffonds, met een totale grootte van 25 miljard euro, uit te trekken voor het legaliseren van de PAS-melders. Provincies hebben al plannen klaarliggen, maar wachten nog op de financiering.
Het kabinet heeft er baat bij snel duidelijkheid te verschaffen. Een eerdere poging daartoe van minister Henk Staghouwer (Landbouw) mislukte. Zijn plannen om perspectief te bieden aan boeren waren volgens veel partijen niet toereikend genoeg.
Zoektocht
Ondertussen zegt de Europese Commissie de zoektocht naar een „compromis” met boeren die protesteren tegen het Nederlandse stikstofbeleid te steunen. Verantwoordelijk Eurocommissaris Janusz Wojciechowski beloofde de kritiek van de boeren ook goed bekijken.
De Eurocommissaris sprak donderdag met Staghouwer en in een apart gesprek met voorman Sjaak van der Tak van boerenbelangenorganisatie LTO Nederland. Tegenover de minister heeft hij „het belang van een vriendelijke dialoog met de boeren onderstreept”, zegt hij. „En mijn steun voor het bereiken van een compromis.”
Wojciechowski beloofde Van der Tak dat hij „serieus en grondig zal bestuderen” wat die over het stikstofbeleid aandroeg, twitterde hij na afloop. LTO verzet zich tegen de manier waarop het kabinet de Europese stikstofregels uitlegt en toepast. Dat kost boeren volgens de organisatie onnodig de kop. Dat er op de regels uitzonderingen mogelijk zijn, is volgens ingewijden echter ondenkbaar.