College adviseert kabinet woord ’ras’ in wet beter uit te leggen
Het kabinet zou het gebruik van de term ’ras’ in de wet tegen het licht moeten houden, vindt het College voor de Rechten van de Mens. Het college zegt dat de term op zijn minst verduidelijkt zou moeten worden. Juridisch is dit niet nodig, maar verduidelijking „kan bijdragen aan een beter begrip van het verbod van discriminatie bij het brede publiek”, meldt het College in een advies aan het kabinet.
„In de juridische context is ’ras’ een nog altijd gangbaar begrip in constructies om bescherming te bieden aan mensen die te maken krijgen met uitsluiting, benadeling en onderscheid vanwege bepaalde (vermeende) etnische kenmerken”, legt het College uit. Maar aan ’ras’ als juridische term „kleven bepaalde nadelen”, zegt het mensenrechtencollege. Het is voor veel mensen niet altijd duidelijk welke kenmerken hieronder vallen. Daarnaast suggereert de term onbedoeld dat „menselijke rassen in biologische zin” bestaan.
Racisme zelf is geen wettelijk begrip, maar een heldere definitie is wel belangrijk „voor het doorgronden van de oorzaken van (rassen)discriminatie”. Dat helpt dan weer met het maken van beleid om discriminatie tegen te gaan. Het College voor de Rechten van de Mens adviseert daarom om racisme te definiëren met drie onderdelen. Het gaat om „(1) een theorie, idee of opvatting, met als inhoud (2) een onderverdeling van mensen in groepen op grond van een verondersteld ’ras’, waarbij (3) een of meer groepen als superieur en/of andere als minderwaardig worden beschouwd”.
Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken schrijft naar aanleiding van het advies aan de Tweede Kamer dat de termen soms voor complexiteit en discussie zorgen. Voorop staat volgens haar dat iedere vorm van discriminatie moet worden bestreden. „De gedragingen, uitlatingen en handelingen die gevoed worden door het racisme zijn per definitie altijd discriminatoir, omdat ze leiden tot verboden onderscheid op grond van ‘ras’.”
De minister vroeg om advies over de (juridische) definitie van racisme op verzoek van de Tweede Kamer. Die wil graag een houvast om racisme en discriminatie beter te kunnen bestrijden. Bruins Slot komt later met een programma waarin maatregelen staan die discriminatie moeten tegengaan.