Zingend bemoedigen in Bovenkerk
Dat muziek echt iets toevoegt, daarvan zijn ze overtuigd. Daarom leiden musici Marco den Toom en Bert Noteboom vrijdag een samenzangavond. Zo hopen ze boeren een hart onder de riem te steken.
Den Toom heeft veel familie in de agrarische sector. Noteboom, die behalve dirigent ook voorganger is in een missionaire gemeente in Almere en als spreker door het land reist, ontmoet in kerken agrariërs die het momenteel zwaar hebben. Beiden komen voor de muziek veel in boerendorpen op de Biblebelt en horen daar wat de stikstofplannen teweegbrengen in boerenfamilies.
De twee musici voelen verbondenheid met de boeren, vertelt Den Toom. Als Noteboom hoort van de „psychische nood” onder boeren, dan raakt hem dat. „Je ziet medemensen enorm lijden.”
Boosheid
De mannen zoeken een manier om de boeren te steunen. „In een situatie als deze verval je al snel in boosheid en frustratie. In allerlei harde standpunten. Ik kan de hele stikstofcrisis niet overzien, maar ik kan wel muziek maken”, vertelt Noteboom. „Ik weet dat mensen dol zijn op de zangavonden. Ze hebben soms tranen in de ogen bij het zingen.”
Vanuit de gedachte dat zingen beter is dan protesteren, hebben de twee samen met organisator Johan van Arnhem in een week tijd een samenzangavond in de Kampense Bovenkerk op poten gezet. Op korte termijn een datum vinden was een uitdaging, vertelt Noteboom. „Ik heb wel wat afspraken moeten verzetten en dat viel niet overal in goede aarde. Maar nu gaan de boeren even voor de buitenlui.”
Ruwe stormen
Op sociale media vroegen de musici om verzoeknummers aan te dragen. Dat is volop gebeurd. Het hele programma bestaat uit stukken die zijn ingebracht, vertelt Den Toom. „De enige uitzondering is het lied ”Ruwe stormen mogen woeden”. Dit lied zingen we omdat we nadrukkelijk ook de vissers willen bemoedigen tijdens de avond, van wie we horen dat ze in hetzelfde schuitje zitten.”
Ook Psalm 37 wordt gezongen. Iemand droeg het lied deze week bij de mannen aan. „Hij vertelde dat de psalm hemzelf de weg had gewezen toen zijn eigen bedrijf in zwaar weer verkeerde en hij het bijltje erbij neer wilde gooien”, aldus Den Toom. Dat mensen gesteund worden door liedteksten hoort de musicus wel vaker. „Ook in coronatijd merkte ik dat mensen echt iets hebben aan de boodschap in de muziek.”
De hoop van beide mannen is dat de boeren hun zorgen tijdens de zangavond op God zullen werpen. Noteboom: „Zingen haalt het venijnige, het polariserende uit de discussie. Want zingen verbindt. De hemel kan openbreken door elkaar mee te nemen in gezang, juist in een donkere situatie. Zingen tot eer van God geeft nieuwe hoop en nieuw vertrouwen in crisistijd.”