Minister: Pas op voor te snelle conclusies rond schot op Jouke
Minister Yesilgöz van Jusitie en Veiligheid roept burgers ertoe op niet te snel conclusies te trekken over het geruchtmakende incident in Heerenveen, waarbij de politie dinsdag schoot op de 16-jarige boerenzoon Jouke.
Honderden Friezen kwamen woensdag naar het politiebureau in Leeuwarden om te protesteren tegen de arrestatie van de jongen. Jouke was dinsdag bij een boerendemonstratie in Heerenveen nabij de snelweg A32, toen de politie een kogel afvuurde op zijn tractor.
Justitie maakte woensdagavond bekend dat de jongen, net als twee andere Friese demonstranten, zijn vrijgelaten. Ze worden niet meer verdacht van poging tot doodslag.
Friese boeren menen op grond van video’s van het incident dat de politie niet op Jouke had moeten schieten, omdat hij slechts wilde wegrijden.
Geduld
Minister Yesilgöz twitterde daar woensdag over: „Online zien we slechts een deel van de beelden en is de situatie niet in te schatten. Speculeren en openbaar maken van persoonsgegevens helpen niet.”
Voorzitter Wim Groeneweg van politiebond ACP vraagt om geduld. In de Telegraaf meldt hij: „Beelden op sociale media werken escalerend, niet de-escalerend. Iedereen heeft de neiging om op de stoel van de rechter te gaan zitten, dat zie je ook aan de reacties onder de beelden. Een ding weet ik wel: de politie doet dit niet zomaar, ze weten zelf wat voor gevolgen het heeft als ze hun dienstwapen gebruiken.”
De familie van Jouke overweegt aangifte te doen tegen de politie. Dat bevestigt hun advocaat Robert Snorn na berichtgeving in het AD. De jongen zou dinsdagavond bij de demonstratie in Heerenveen „van schrik” zijn doorgereden.
De advocaat meldt dat het goed gaat met de boerenzoon. „Hij is behoorlijk aangeslagen, maar het is een vrolijke jongen. Hij is goed behandeld op het politiebureau.”
Hooibalen
Boerenprotesten zorgden woensdag en ook donderdag op diverse plekken voor onrust. Zo gingen langs snelwegen hooibalen in vlammen op. De politie hield woensdagavond negentien boerendemonstranten aan die meerdere distributiecentra van supermarkten blokkeerden in het Zuid-Hollandse Bleiswijk. Woensdagavond was er opnieuw een demonstratie bij het distributiecentrum van de Boni in Nijkerk.
Bij het Gelderse provinciehuis in Arnhem dromden woensdagavond zo’n tweehonderd boerenactivisten samen.
Burgemeester Servaas Stoop van West Betuwe heeft donderdag een noodverordening afgekondigd voor de plaatsen Geldermalsen en Meteren in zijn gemeente. De burgemeester wil geen blokkades, betogingen of demonstraties van boerenactievoerders meer rond het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen. De noodverordening geldt voor een week en geeft de politie meer armslag om op te treden.