Economie

Nettoloon daalt bij gelijkblijvend brutosalaris

De nettolonen gaan volgend omlaag bij een gelijkblijvend brutosalaris. Vooral werknemers met een salaris tussen de 2000 en 2500 euro per maand zijn het haasje: zij verliezen tussen de ruim 8 en 14 euro (0,56 tot 0,84 procent). Het netto minimumloon verandert nauwelijks.

Redactie economie
22 December 2004 08:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:02

Dit blijkt uit berekeningen van LogicaCMG. Deze ict-dienstverlener verwerkt de salarisgegevens van 1,3 miljoen Nederlanders.

De brutominimumlonen zullen per 1 januari niet omhoog gaan. LogicaCMG heeft de nettolonen berekend op basis van veranderingen in de loonheffing, sociale lasten en pensioen- en ziektekostenpremies. De berekeningen geven nettodalingen aan van 4,12 euro per maand bij een brutosalaris van 1750 euro, tot maximaal 14,15 euro bij bruto 2500 euro per maand.

Het draaipunt ligt rond de 4300 euro. Daarboven is sprake van een licht positief effect. In de hogere lonen zijn echter de veranderingen in de pensioen- en ziektekostenverzekeringen niet meegerekend. Mensen die particulier voor ziektekosten zijn verzekerd hebben wat minder pijn dan ziekenfondsverzekerden. De laatsten zien 0,48 procent meer van hun brutosalaris afgaan dan dit jaar. De loongrens voor het ziekenfonds is in 2005 33.000 euro op jaarbasis.

Het maximum spaarloonbedrag blijft 613 euro per jaar. Volgend jaar kan een werknemer het maximumbedrag echter nog maar bij één werkgever sparen. Tot en met dit jaar kon hij dat bij meerderen doen als hij meer banen had. De belasting die de werkgever verschuldigd is over de spaarlooninleg van de werknemer wordt verhoogd van 15 naar 25 procent. Werkgevers zijn dus per deelnemer per jaar maximaal 61,30 duurder uit.

De pijn in de portemonnee eindigt voor de Nederlanders nog niet aan de onderkant van hun salarisstrook. Allerlei onontkoombare rechtstreekse uitgaven gaan ook flink omhoog. Zo gaat een gemiddeld gezin volgend jaar tussen de 100 en 150 euro per jaar extra betalen aan energie.

Ook de gemeentelijke lasten zullen zoals het ernaar uitziet verder blijven stijgen. Uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis onder vijftig gemeenten blijkt dat huiseigenaren volgend jaar gemiddeld 13 procent meer betalen aan lokale woonlasten. Dat is een verdubbeling van de woonlastenstijging van het afgelopen jaar. Volgens de belangenvereniging, die de resultaten dinsdag bekendmaakte, komt het gemiddelde lokale woonlastenniveau daarmee op 735 euro op jaarbasis.

De lastenstijging voor meerpersoonshuishoudens komt voor 6,9 procent voor rekening van de onroerendezaakbelasting (OZB). Een belangrijke lastenverhoger is verder het verdwijnen van de zogenoemde Zalmsnip, aldus Eigen Huis.

De belangenvereniging van huiseigenaren vindt dat de maat vol is en roept de landelijke overheid op om in te grijpen. Wetsvoorstellen die een dempend effect kunnen hebben op de hoge, jaarlijkse terugkerende stijging, moeten snel worden ingevoerd, aldus Eigen Huis.

Volgens Eigen Huis valt het de burgers niet meer uit te leggen dat de lokale woonlasten fors moeten stijgen, terwijl zij er tegelijkertijd minder voor terugkrijgen. „In veel gemeenten worden voorzieningen als een bibliotheek, zwembad of sportvoorziening teruggeschroefd of zelfs duurder gemaakt.”

Uit gegevens van onderzoeksbureau Graydon blijkt dat steeds meer mensen de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Het aantal particulieren en kleine ondernemers dat gebruikmaakt van schuldsanering steeg het afgelopen jaar met eenderde. Dit jaar waren er 14.727 mensen die feitelijk failliet gingen en op wie de wettelijke schuldsaneringsregeling werd toegepast.

Ook het aantal faillissementen nam toe. In vergelijking met vorig jaar steeg het met 7 procent naar 9460. De schade door de saneringen en faillissementen kwam uit op 3,6 miljard euro, waarvan 2,4 miljard voor de faillissementen en 1,2 miljard euro voor de saneringen. Onderzoeker R. Blom van Graydon verklaart de stijging uit het feit dat veel mensen op te grote voet leven. „Dat is nog een uitvloeisel van de vette jaren van de economie rond 2000. Er is te veel geleend, waardoor de schulden sterk stegen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer