TU Kampen belegt regiobijeenkomsten
De Theologische Universiteit Kampen (TUK) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) belegt vanaf januari tot en met maart 2005 zes regiobijeenkomsten. Centrale vraag op deze bijeenkomsten zal zijn wat de GKV en hun leden in de nabije toekomst van de TUK mogen verwachten.
Dat maakte de universiteit, die het achterliggende jaar haar 150-jarig bestaan herdacht, dinsdag bekend.
Wat voor theologisch geschoolde mensen hebben de (leden van de) GKV in de situatie van dit moment nodig? Welke accenten en speerpunten zijn voor de opleiding van belang? Hoe moet het ambt van predikant in deze tijd worden ingevuld? Welk werk kan er door andere theologisch geschoolde werkers in de kerken worden gedaan? De TUK „wil niet alleen zelf gedachten ontwikkelen over deze belangrijke onderwerpen”, aldus een persbericht. „Zij wil daarover ook graag van gedachten wisselen met de mensen voor wie het werk aan de TUK feitelijk gedaan wordt: de kerkleden.” De bijeenkomsten hebben achtereenvolgens plaats in Assen (20 januari), Eindhoven (29 januari), Axel (18 februari), Ommen (24 februari), Rijnsburg (3 maart) en Nijkerk (17 maart).
Het plan om regiobijeenkomsten te gaan beleggen ontstond vanuit een visieconferentie in juni 2003, zegt TUK-directeur H. Hartog desgevraagd. „Als docenten, medewerkers en bestuur hebben we toen met elkaar gefilosofeerd over de toekomst van de universiteit.”
Het is niet zozeer onzekerheid over die toekomst die de TUK ertoe heeft gebracht met de kerkleden van gedachten te gaan wisselen, aldus Hartog. „We weten eigenlijk zeker dat de kerk zal veranderen. Zo neemt de mondigheid van de leden toe. En overal zie je ook een toename van het aantal kerkelijk werkers. Daarover willen we graag met de kerkleden spreken. Wat vragen jullie van de universiteit, zeg voor de komende tien, vijftien jaar? Mogelijk zullen we ons curriculum daarop dan moeten aanpassen.”
De directeur hoopt op een open discussie. „Ik hoop ook dat er veel mensen aanwezig zullen zijn die een goede visie op de gemeente hebben. Die iets visionairs hebben, die strategisch denken.”
En stel nu dat de kerkleden massaal aangeven alles graag bij het oude te willen laten, de universiteit al te vooruitstrevend te vinden? „Als dat zo is, zullen we daar goed naar luisteren. Ik hoop dat we als TUK verder zullen komen. Daarom gaan we nu naar de kerken toe. Wat verwachten zij van ons, uitgesproken of onuitgesproken? Ik hoop dat zij zich daarover uitspreken.”