Gemeenten snoeihard: uitblijven inkomenssteun ‘onverteerbaar’
Het kabinet had eigenlijk via de uitvoeringsorganisaties van de overheid inkomenssteun moeten regelen voor de armste huishoudens, vinden de gemeenten. Uit een brief die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan de Kamer heeft gestuurd, blijkt dat de gemeenten snoeihard oordelen over het kabinet. Zij bieden alleen aan om een hogere energietoeslag uit te keren „omdat we het onverteerbaar vinden dat kwetsbare gezinnen anders niet gesteund worden”.
„Keer op keer incidenteel regelen biedt onze kwetsbare inwoners geen garantie om dagelijks rond te kunnen komen”, schrijft de VNG in een brief die het ANP heeft ingezien. „Het kabinet moet zijn grondwettelijke taak om de bestaanszekerheid van de inwoners te borgen waarmaken.”
Het kabinet kondigde dinsdag aan dat de gemeenten een mogelijkheid zien om een hogere energietoeslag uit te keren, zolang aan bepaalde voorwaarden kan worden gedaan. Dat lijkt nu de laatste mogelijkheid om de pijn van de torenhoge prijzen te verzachten voor de huishoudens op en net boven het sociaal minimum. Maar uit de brief van gemeenten blijkt dat zij uiterst kritisch zijn op de houding van het kabinet, en met grote tegenzin opperen om de energietoeslag te verhogen. Die toeslag bedroeg in eerste instantie 800 euro, en wordt nu nog volop uitgekeerd door gemeenten.
Voorwaarde is dat het kabinet „uitzicht op een structurele oplossing” biedt, en dat de gemeenten „zonder rompslomp” kunnen uitkeren. Het Rijk moet overigens opdraaien voor de kosten, ook van de uitvoering.
De gemeenten waarschuwen ook voor de „politieke druk en mogelijk juridische uitspraken” tegen het besluit om studenten uit te sluiten van de toeslag. Uitbreiding van de doelgroep is „niet mogelijk en volstrekt onuitvoerbaar”, aldus de VNG. „Als tienduizenden studenten een beroep doen op de regeling en ook bezwaarprocedures gaan voeren, dan loopt de operatie bij gemeenten volledig vast en dat gaat ten koste van gezinnen die deze ondersteuning hard nodig hebben.”