Binnenland

Weinig waardering voor ’draai’ CDA

Het CDA heeft met zijn opstelling rond het debat over het openen van toetredingsonderhandelingen met Turkije „ingespeeld op anti–Turkse gevoelens. Het was slechts een verhaal voor de Bühne."

ANP
21 December 2004 21:17Gewijzigd op 14 November 2020 02:01

Deze kritiek kreeg CDA–woordvoerder Van Dijk dinsdag over zich heen gestort toen hij het kabinet complimenteerde met de „prestatie van formaat" die het had geleverd in zijn rol als voorzitter van de Europese Unie. Het eindresultaat op de Europese top over de toetreding van Turkije is precies datgene waar het CDA een week geleden nog niet mee kon leven, constateerden PvdA, VVD, D66, GroenLinks, SP en ChristenUnie.

Het CDA weigerde vorige week woensdag het kabinet te steunen in de onderhandelingen over een mogelijke Turkse toetreding op de Europese top in Brussel van afgelopen donderdag en vrijdag. Van Dijk stelde onder andere als voorwaarde dat er maatregelen tegen marteling en intimidatie van christenen in de slotconclusies van de top moesten worden opgenomen.

„Het is jammer dat het kabinet niet aan deze wensen van het CDA heeft kunnen voldoen, maar het eindresultaat kan toch rekenen op onze instemming," aldus Van Dijk.

Dat het CDA achteraf toch kon instemmen met het resultaat had vooral te maken met het ontbreken van garanties dat Turkije aan het eind van het onderhandelingsproces automatisch lid zou kunnen worden van de Unie. Verder wil het CDA dat het kabinet zich hard maakt voor een streng regime in de eerste fase van de onderhandelingen. Turkije moet eerst aan alle politieke voorwaarden voldoen en de rechtsstaat volledig op orde hebben, voordat er over andere zaken onderhandeld kan worden, stelde Van Dijk.

In het debat over de top en de resultaten van het Nederlands voorzitterschap kreeg de ploeg van premier Balkenende overwegend lof toegezwaaid voor zijn optreden. Op alle grote punten is succes geboekt en bovendien heeft Europa onder leiding van minister Bot van Buitenlandse Zaken een uitstekende bemiddelende rol vervuld tijdens de verkiezingscrisis in Oekraïne, meende het merendeel van de woordvoerders.

Alleen het van de VVD afgescheiden Kamerlid Wilders had geen goed woord over voor het kabinet. Hij noemde minister Bot „de kampioen van de arrogantie" omdat de bewindsman zich niets zou hebben aangetrokken van de wens de kiezer. Volgens Wilders is de meerderheid van Europa gekant tegen de toetreding van Turkije. Bovendien, zo zei hij, „heeft Turkije hier niets te zoeken, er is al genoeg islam aan deze kant van de Bosporus".

En premier Balkenende was in zijn ogen „diep door de knieën gegaan" voor zijn Turkse collega Erdogan. Het compromis over de erkenning van Cyprus door Turkije, stelde volgens hem niets voor.

Balkenende en Bot reageerden slechts kort op de aanval van Wilders. De premier sprak van „Lariekoek". En Bot volstond met de opmerking dat hij voor wat betreft arrogantie, zijn „meerdere in Wilders had gevonden".

Aan het slot van de laatste vergaderdag van de Kamer probeerden de ChristenUnie en de groep Wilders samen met de LPF nog via twee moties de Kamer te bewegen zich uit te spreken tegen toetreding van Turkije tot de EU. De moties kregen tijdens de stemmingen echter geen steun van de andere fracties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer