PvdA stevent af op positief JSF-besluit
De PvdA-fractie is bereid in te stemmen met het kabinetsvoorstel om mee te doen aan de verdere ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF. Enige voorwaarde daarvoor is dat het kabinet een laatste gat van mogelijk 42 miljoen euro wegwerkt.
Dit gat is volgens de PvdA-fractie nog open in de afspraken met de Nederlandse luchtvaartindustrie over de financiering van het project, dat 857 miljoen euro kost en door de overheid volledig wordt voorgeschoten.
Fractiespecialist Timmermans zei dinsdag na het beraad in zijn fractie dat hij niet is omgegaan. „Ik had drie eisen aan het kabinet. Als daaraan voldaan wordt, ben ik tevreden en niet omgegaan.” Timmermans wil in het volgende JSF-debat, morgen, opnieuw met het kabinet praten over het gat in het financiële contract met de industrie, de zogeheten ”business case”.
Timmermans wil in dat debat instemmen met de kabinetsplannen, mits het kabinet aantoont „dat de business case klopt en helder is dat de risico’s voor de belastingbetaler inschatbaar en verantwoord zijn.” Mogelijk moet het kabinet daarvoor opnieuw onderhandelen met de industrie.
Het ’nieuwe’ financiële gat van 42 miljoen euro ontstaat volgens de PvdA doordat het kabinet rekent met inkomsten die zijn gerelateerd aan de verkoop van 1390 vliegtuigen aan landen als Singapore, India en Zuid-Korea. Een ander gat, eveneens 42 miljoen, wordt nu gedekt door Economische Zaken.
Timmermans wil die twee keer 42 miljoen euro optellen bij de 191 miljoen euro die de industrie moet bijdragen aan de ontwikkeling en dat bedrag komt dus op 275 miljoen euro. Het kamerlid wil daarom nu al vastleggen dat de bijdrage van de industrie verder omhoog moet. In de toekomst zouden de Nederlandse bedrijven niet 3,5, maar 4,9 procent van hun JSF-omzet moeten afdragen aan de staat.
Directeur Dibbetz van de NIID, de organisatie van de Nederlandse defensie-industrie, denkt daar heel anders over. Volgens hem is het kabinet voldoende voorzichtig in de voorspelling van het aantal vliegtuigen dat geleverd zal worden. Hij vindt dat Timmermans geen nieuwe gezichtspunten aandraagt. Dibbetz wil vasthouden aan de afspraak dat pas in 2008 bezien wordt of de bijdrage van de industrie omhoog moet.