Politieke instabiliteit blijft Israël parten spelen
Oud-journalist Yair Lapid van middenpartij Yesh Atid is sinds vrijdag Israëls veertiende premier. Hij zal in de komende maanden leiding geven aan een interim-kabinet.
Naftali Bennett van de rechtse fractie Yamina droeg het premierschap over aan Lapid. In het coalitieakkoord stond namelijk dat Lapid premier zou worden in het geval dat het kabinet vroegtijdig ter ziele zou gaan. Op 1 november gaat Israël weer naar de stembus: voor de vijfde keer sinds 2019.
Het kabinet van Bennett en Lapid wilde „een kabinet van verandering” zijn. En dat lukte. De coalitie bestond uit rechtse, linkse en centrumpartijen die zich hadden verenigd om de van corruptie verdachte Likudleider Benjamin Netanyahu te vervangen. Voor het eerst in Israëls geschiedenis deed ook een Arabische partij mee.
Hoewel het kabinet er slechts een jaar zat, heeft het op verschillende punten belangrijke vooruitgang geboekt. Zo nam het kabinet een serieus plan aan om de criminelen die de Arabische bevolking terroriseren te bestrijden. Daarnaast nam de regering een begroting aan, waardoor onder meer het leger de nodige aankopen kan doen, en zette het belangrijke stappen om het openbaar vervoer te verbeteren. Op het gebied van de relaties met de Palestijnen bleef politieke stagnatie echter de boventoon voeren. De bouw van huizen voor Joden op de Westelijke Jordaanoever ging door.
In de komende maanden zal Lapid leiding geven aan de campagne voor Yesh Atid. Een pluspunt voor de in 1963 geboren Lapid is dat hij door en door vertrouwd is met de Israëlische politiek. Hij maakte de middelbare school weliswaar niet af, maar groeide op in een familie van journalisten. Zijn vader Tommy Lapid was correspondent bij het dagblad Maariv en de Israëlische omroep en zijn moeder was schrijfster.
Yair Lapid starte zijn journalistieke loopbaan bij een legerblad, ging vervolgens aan het werk als columnist voor de krant en had zijn eigen talkshow op de televisie. In 2012 richtte hij zijn eigen liberale partij op, Yesh Atid (Er is een toekomst), die in 2013 na Likud de grootste partij werd. Hij heeft inmiddels ervaring als minister van Financiën en Buitenlandse Zaken. Ook heeft hij geleerd van de fouten die hij maakte door te hard uit te varen tegen de Israëlische Arabieren en ultraorthodoxen. Het was dankzij hem dat de huidige coalitie kon worden gevormd.
Lapid zal tijdens de campagne naar verwachting optimisme uitstralen en Israël afschilderen als een normaal land. Oppositieleider Benjamin Netanyahu en zijn partijgenoten zullen in de komende maanden Lapid voorstellen als een onbetrouwbare, ongeschoolde en linkse politicus die een groot gevaar vormt voor het land.
Hoewel Netanyahu sterk staat in de peilingen, is het onwaarschijnlijk dat hij na 1 november het kabinet van zijn dromen kan vormen, gebaseerd op zijn Likud, de ultraorthodoxe partijen, religieuze zionisten en rechtse splintergroepjes. Instabiliteit zal daarom voorlopig het politieke landschap van Israël bepalen.