Agractie: bemiddelaar tussen kabinet en boeren kan zinvol zijn
Een bemiddelaar inzetten in het gesprek tussen het kabinet en boeren kan zinvol zijn. „Als bij het gesprek een bemiddelaar is om het gesprek vorm te geven hebben wij daar an sich geen bezwaar tegen. Maar dat gesprek moet niet met de bemiddelaar zijn, maar met minister Van der Wal”, zegt Bart Kemp, voorman van actiegroep Agractie Nederland.
Hij reageert vrijdag op het bericht dat premier Mark Rutte voor een onafhankelijk bemiddelaar is. Rutte zei donderdag tijdens een debat over de boerenprotesten tegen de stikstofplannen hierover binnen een week een voorstel te doen aan de Tweede Kamer.
Kemp stelt dat Agractie zelf de noodzaak heeft aangegeven om in gesprek te gaan met het kabinet, en dan primair met stikstofminister Christianne van der Wal. „De hoofdlijnennota waar de acties uit zijn ontstaan, komen van het ministerie van Van der Wal. Daaruit vloeit voort dat in een aantal delen van Nederland hele gebieden leeggeveegd moeten worden. Dat zet boeren met de rug tegen de muur”, legt Kemp uit waarom hij primair met Van der Wal wil praten. Dit heeft volgens de voorman gezorgd voor „commotie en hoogoplopende emoties”.
Komende maandag zijn er mogelijk weer heftige acties in verschillende delen van het land. Boeren roepen in hun eigen communicatiekanalen op om dan met een grootschalige actie „heel Nederland plat te leggen”. De oproep, die massaal wordt gedeeld en onderschreven, voorziet in acties bij onder meer Schiphol en de vliegvelden in Eindhoven en Rotterdam.
Wat er maandag staat te gebeuren, zegt Kemp niet te weten. „Dat ontstaat in de regio’s en is ongecoördineerd en niet geregeld door organisaties. Wij hebben dus net zo min een idee als anderen. Ook van de acties eerder deze week waren wij niet op de hoogte. Die plannen daarvoor ontstaan in allerlei groepen in het land.”
Wel onderschrijft Agractie de noodzaak van actie om onder de aandacht te brengen wat er gebeurt in Den Haag, zegt de voorman. „Met daarbij wel de kanttekening: houd het oog op de bal, het hoofd koel en het hart warm. Houd je aan de wet. Laat het doel centraal staan: een ander stikstofbeleid voor de boeren.”
Ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders LTO laat een soortgelijk geluid horen. Eerder deze week liet de organisatie zich al uit over de manier waarop volgens LTO een kleine minderheid „op ongepaste en zelfs onwettelijke wijze hun boosheid uit. Boeren en tuinders kijken hier op dezelfde manier naar als de rest van Nederland: zulke acties zijn onaanvaardbaar”, aldus de organisatie in een verklaring na uit de hand gelopen protesten, onder meer bij het huis van Van der Wal. Over de acties die komende maandag zouden gebeuren, zegt een woordvoerder van de LTO dat die verklaring zeker ook daarop van toepassing is. „Wij keuren het af als er dingen buiten de norm van de wet gebeuren.”