RWE neemt eerste drijvende zonnepark in gebruik bij Amercentrale
Het Duitse energieconcern RWE heeft zijn eerste drijvende zonnepark in gebruik genomen. Het zonnepark bestaat uit ongeveer 13.400 zonnepanelen die drijven op een meer naast de Amercentrale in het Brabantse Geertruidenberg.
De zonnepanelen drijven op een meer waarvan het water vroeger als koelwater werd gebruikt. Het meer wordt al decennia niet meer voor dat doel gebruikt en staat niet in directe verbinding met de nabijgelegen rivier de Amer. De geproduceerde elektriciteit wordt aan het elektriciteitsnet van de centrale toegevoegd.
In 2018 ontwikkelde RWE de eerste fase van Zonnepark Amer, waarbij ruim 2000 zonnepanelen op het dak van de centrale werden geplaatst. In 2021 werd de capaciteit uitgebreid met 5760 zonnepanelen op de grond. Met de ingebruikname van het drijvende gedeelte is de totale capaciteit van Zonnepark Amer gestegen naar 9 megawattpiek (MWp). Dat is genoeg om gemiddeld 2300 Nederlandse huishoudens te voorzien van stroom.
De Amercentrale is een steenkool- en biomassagestookte elektriciteitscentrale en is in het verleden meerdere malen doelwit geweest van Greenpeace-activisten. „Met dit zonnepark op de Amercentrale laten we zien hoe conventionele energiecentrales ingezet kunnen worden voor de opwek van hernieuwbare energie”, zegt Roger Miesen, topman van RWE Generation.