Binnenlandgezondheid

Fastfood te lijf met moestuin op de basisschool

Elke basisschool moet een moestuin hebben, vindt Marieke Dekker, projectleider bij IVN Natuureducatie. „Dat kan helpen in de strijd tegen ongezonde eetgewoonten van jongeren.”

30 June 2022 20:34
Moestuin van basisschool De Olijfboom in Capelle aan den IJssel. beeld Jacco van Reenen
Moestuin van basisschool De Olijfboom in Capelle aan den IJssel. beeld Jacco van Reenen

Veel kinderen weten niet meer hoe groenten groeien, stelt Dekker. „Er is sprake van een vervreemding tussen voedsel dat groeit en eten dat je kunt kopen.” Onderzoek toont volgens Dekker aan dat kinderen die weleens moestuinieren vaker gezonde voeding kiezen dan leeftijdsgenoten die dat niet doen.

De oproep van Dekker is bedoeld om tegenwicht te bieden aan de verleiding van fastfood. Ongezond voedsel is veel te makkelijk beschikbaar, vindt ze. „In lunchpauzes op middelbare scholen lopen rijen jongeren van de supermarkt naar school met blikjes energiedrank en frikadelbroodjes. Terwijl gezonde voeding cruciaal is in die levensfase van mentale en fysieke ontwikkeling.”

Zoet en zout trekken op jonge leeftijd al erg aan, volgens Dekker. „Maar een gezonde smaak kan wel ontwikkeld worden: een worteltje is zoet én gezond.” Als kinderen hun eigen groente en fruit leren kweken, ontwikkelt hun smaak, stelt de projectleider van IVN. „Op wat je zelf kweekt, ben je trots. Dat wil je proeven. Daarmee wordt een basis gelegd voor gezonde keuzes.”

Ze benadrukt dat kinderen niet alleen kennis over voedsel opdoen in de moestuin. „Ze leren bijvoorbeeld ook omgaan met teleurstellingen. De slaplantjes gaan misschien wel dood door droogte of ze worden aangevreten door slakken.”

Nog maar een op de vijf scholen heeft een moestuin. Bovendien is de kwaliteit en omvang erg wisselend, volgens de projectleider. „Van een paar kweekbakken bij school tot een grote moestuin waar de leerlingen wekelijks naartoe gaan en waar ieder een eigen tuintje heeft.” Volgens Dekker zijn scholen vaak nog erg afhankelijk van een paar enthousiaste vrijwilligers. „Als IVN Natuureducatie pleiten we daarom voor meer beroepskrachten die het moestuinieren vorm kunnen geven op basisscholen.”

18395300.JPG
Marieke Dekker van IVN Natuureducatie. beeld Marieke Dekker

Oude regenton

Christelijke basisschool De Klinkert in Sloten heeft een moestuin achter de school. Juf Margreet de Boer somt op wat er gekweekt wordt: Oost-Indische kers, prei, broccoli, koolrabi, aardappels, uien, zonnebloemen en tomaten. De leerlingen zijn eens per drie weken in de tuin: planten, water geven, onkruid wieden en oogsten. De Boer: „Van de oogst maak ik samen met de kinderen soep of salade. We eten er smakelijk van.” Dankzij de moestuin begrijpen de leerlingen dat groenten niet in de supermarkt groeien, zegt De Boer.

Op het splinternieuwe schoolplein van de reformatorische basisschool De Olijfboom in Capelle aan den IJssel staan vierkante kweekbakken. De leerlingen verzorgen er in tweetallen hun eigen tuintje; een kind uit de bovenbouw samen met een kind uit de onderbouw, legt conciërge Jacco van Reenen uit.

Een aantal enthousiaste ouders heeft gaten gemaakt in een oude regenton en daarin aardbeienplantjes gepoot. „Kort geleden plukten onze leerlingen de eerste vruchten van onze aardbeienboom.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer