Boek vat koloniaal verleden Rotterdam samen voor alle inwoners
Rotterdammers kunnen een gratis exemplaar van het boek Koloniaal Rotterdam krijgen. Het boek over het koloniaal en slavernijverleden van de stad vat het onderzoek dat de gemeente Rotterdam hiernaar liet doen samen.
Rotterdammers kunnen in het boek lezen over de koloniale geschiedenis van hun stad en hoe deze doorwerkt in de stad van tegenwoordig. „Het boek wil ‘halen en brengen’ omzetten in ‘verhalen en samenbrengen’”, aldus voormalig PvdA-raadslid Peggy Wijntuin. „Dat begint met interesse in de eigen en in elkaars geschiedenis. Want als je wilt begrijpen hoe de huidige maatschappij in elkaar steekt, moet je het verleden kennen.”
De Rotterdamse gemeenteraad nam in 2017 een motie van Wijntuin aan om het Rotterdamse slavernijverleden te onderzoeken. Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), dat het onderzoek uitvoerde in opdracht van de gemeente, concludeerde in 2020 dat de stad „tot over de oren in de slavernij zat”. Het onderzoeksresultaat werd destijds gepresenteerd in drie boeken, die zijn nu samengevat en toegankelijk gemaakt voor alle Rotterdammers in het nieuwe boek.
Koloniaal Rotterdam is verkrijgbaar in alle Rotterdamse bibliotheekvestigingen vanaf vrijdag, de dag dat de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Een digitale versie staat op de website van de gemeente en het Stadsarchief. In december 2021 bood het Rotterdams college de excuses aan voor deelname van de stad in het koloniale en slavernijverleden.