Doden door explosie in Mosul
Bij een zware explosie op een Amerikaans–Iraakse legerbasis bij Mosul, in het noorden van Irak, zijn dinsdag mogelijk 29 mensen omgekomen en tegen de zestig gewond geraakt. Een radicale moslimgroep, het Ansar al–Sunnah Leger, eiste de verantwoordelijkheid op.
Een legerwoordvoerder zei dat negentien Amerikaanse en drie andere militairen waren omgekomen, waarschijnlijk Irakezen. Brigadegeneraal Carter Ham, de commandant van Task Force Olympia, de belangrijkste eenheid op de basis, zei dat onder de doden Amerikaanse en Iraakse militairen en Amerikaanse en buitenlandse aannemers waren. De Amerikaanse onderneming Halliburton, waarvan dochtermaatschappij Kellogg Brown & Root de troepen in Mosul bevoorraadt, meldde dat zeven van haar personeelsleden of uitvoerders waren gedood.
De woordvoerder van Task Force Olympia, luitenant–kolonel Paul Hastings, zei dat zich een ‘enkele explosie’ had voorgedaan in een eettent, waar rond het middaguur militairen en burgerpersoneel bijeen waren voor de lunch. Het was niet helemaal duidelijk of het om een mortierbeschieting ging of een aanslag met een eerder geplaatst explosief. Het militaire kamp staat bekend als Al–Ghizlani en is gevestigd op de voormalige burgerluchthaven van Mosul. Het is nu zwaar gefortificeerd, met prikkeldraadversperringen en betonnen muren. Amerikaanse en Iraakse militairen bemannen op enige afstand van de twee ingangen controleposten om eventuele aanslagen met autobommen te verhinderen. De Amerikaanse president George Bush sprak van een ‘raketaanval’. Bush zei dat het geweld niet van invloed is op de plannen om eind januari verkiezingen te organiseren. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de democratie zal winnen in Irak’, zei de president.
Een in het kamp ingebedde journalist die ooggetuige van de aanslag was, zei dat de mess voor de lunch bomvol met soldaten zat. De soldaten werden door de kracht van de explosies van hun stoelen geblazen, aldus de journalist. Het Ansar al–Sunnah Leger eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op in een verklaring op internet. In de verklaring werd gesproken van een ‘martelarenoperatie’ op de basis Al–Ghizlani. Ansar al–Sunna claimde eerder de verantwoordelijkheid voor de moord op twaalf Nepalese gijzelaars en andere recente aanslagen in Mosul.
Sinds het offensief tegen Fallujah in november is het onrustig in Mosul, een overwegend soennitische stad. Eerder dinsdag demonstreerden duizenden studenten tegen de onaangekondigde invallen van Amerikaanse soldaten in huizen en moskeeën in de stad. Ook vielen opstandelingen dinsdag een politiebureau aan in het centrum van Mosul. Iraakse militairen wisten te voorkomen dat het bureau in handen van de opstandelingen viel.