Bot: geen uitstel verkiezingen Irak
Het Nederlands kabinet voelt niets voor een uitstel van de verkiezingen in Irak. „Dat zou een bonus zijn voor terroristen en zelfmoordenaars", zei minister Bot van Buitenlandse Zaken dinsdag in een debat in de Tweede Kamer.
Volgens Bot is het ook niet nodig. De voorbereiding van de verkiezingen verloopt redelijk. Bot gaf toe dat de stembusgang op 30 januari waarschijnlijk „niet perfect" zal verlopen, maar dat valt nog altijd te prefereren boven uitstel van de verkiezingen.
Minister Kamp van Defensie zei in het debat dat het in de ’Nederlandse’ provincie Al Muthanna de laatste tijd „buitengewoon rustig" is. De 1350 Nederlandse militairen vertrekken per half maart uit Irak. Het kabinet besluit waarschijnlijk wel een NAVO–trainingsmissie met vijftien instructeurs en tien marechaussees te ondersteunen. De Tweede Kamer moet daar nog mee instemmen.
Kamp meldde de Kamer ook dat de Britten Nederland hebben gevraagd langer te blijven in Irak. De Nederlandse militairen vallen onder Brits commando. De Iraakse en de Japanse regering zouden eveneens graag zien dat Nederland zou blijven, en de Amerikanen zouden daar „blij" mee zijn, aldus Kamp.
Maar de minister blijft bij zijn eerdere standpunt dat de militairen na half maart volgend jaar terugkomen naar Nederland. „Na half maart is de situatie niet meer onze verantwoordelijkheid. Collega Bot en ik hebben dat vanaf het begin gezegd. Dan zit het werk erop."
Bot hield eerder „onvoorziene omstandigheden" als slag om de arm. Het kabinet gaf dinsdag tegenover de Kamer aan dat, mochten de verkiezingen worden uitgesteld, het kabinet dan mogelijk toch de missie in Irak met enige tijd zal verlengen. „Dan komen we terug naar de Kamer met een beredeneerd voorstel."
Voorzitter W. Van den Burg van de FNV–vakbond voor defensiepersoneel AFMP maakt zich grote zorgen over deze mededeling. „Hier zijn we heel ongelukkig mee, want dit zorgt opnieuw voor onzekerheid bij de militairen en hun familie. Er was duidelijkheid, maar er komt nu een ’mits’ bij. Dat is niet goed", aldus Van den Burg.
Van het sturen van waarnemers naar de verkiezingen kan vooralsnog geen sprake zijn, zei Bot. De OVSE wil niet en ook de EU heeft geen plannen. Wegens de risico’s voor aanslagen en ontvoeringen van buitenlanders is het sturen van een buitenlandse waarnemersmissie gewoon te gevaarlijk, aldus Bot. Het is beter dat de Irakezen zelf een eigen waarnemingsmissie organiseren.
Overigens komen er op 30 januari in negen Nederlandse steden stembureaus voor de stemgerechtigde Irakezen onder de 47.000 Irakezen in Nederland.