Speurtocht naar giftige reuzenberenklauw
Kennisorganisatie FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland) wil weten waar reuzenberenklauwen in Nederland voorkomen. De reuzenberenklauw is een giftige plant, die op grond van Europese wetgeving bestreden moet worden. FLORON vraagt het publiek om groeiplaatsen door te geven op waarneming.nl.
De reuzenberenklauw groeit in Nederland op veel plekken, maar is een exoot uit de Kaukasus die in de negentiende eeuw als tuinplant naar Nederland is gebracht. Bij aanraking van de plant scheiden de stengels en de bladeren furocumarine af. Deze stof zorgt in combinatie met zonlicht voor brandwonden. Ook huisdieren kunnen gewond raken door aanraking met de reuzenberenklauw.
De plant bloeit van juni tot augustus en valt daarom op dit moment goed op, aldus FLORON. De reuzenberenklauw bloeit met grote bloemschermen, kan wel 3 meter hoog worden en de klauwvormige bladeren kunnen wel een meter breed zijn. Zaden hebben een kiemkracht van zeven jaar. De reuzenberenklauw verdringt andere planten.
Bestrijding is volgens FLORON mogelijk door de plant weg te maaien voordat er zaden worden gevormd. Uitsteken of uitgraven van de wortelstokken is een andere methode. Gemeentewerkers die de reuzenberenklauw gaan bestrijden moeten huid en ogen goed beschermen, aldus FLORON.