Verdonk wil af van artikel 23 in onderwijs
Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) wil op termijn af van artikel 23 van de grondwet, dat de gelijkstelling tussen openbaar en bijzonder onderwijs regelt.
„Als liberaal heb ik natuurlijk niets met artikel 23. Laat dat duidelijk zijn", zegt ze in een gesprek met Nieuwe Revu. En de vraag of het artikel na de volgende verkiezingen moet worden geschrapt, beantwoordt de minister met: „Ja. Maar dat hangt natuurlijk ook af van de discussie in de VVD. Vóór het begin van de volgende kabinetsperiode moeten we daar met elkaar over durven te praten."
Door artikel 23 is het mogelijk met financiële overheidssteun moslimscholen op te richten. Het wordt daarom gezien als een belemmering voor de integratie van allochtonen. Voor het CDA is afschaffing van het artikel onbespreekbaar. CDA–Tweede–Kamerlid Sterk vindt het een schijndiscussie. „Het artikel is niet aan de orde. Ze zou zich bezig moeten houden met de echte problemen, zoals de inburgering en leerlingen met een achterstand", aldus Sterk.
De PvdA heeft minister Van der Hoeven (Onderwijs) al om opheldering gevraagd omdat een grondwetswijzinging nu al voorbereid zou moeten worden. De sociaal–democraten komen volgens Tweede–Kamerlid Hamer volgend jaar met een eigen voorstel voor modernisering van artikel 23. Zo zou het openbaar onderwijs ’verbijzonderd’ moeten worden. Dit betekent dat dit niet meer rechtstreeks door de gemeente bestuurd wordt, maar door ouders. Deze kunnen dan zelf beslissen over de manier waarop de school aandacht schenkt aan levensbeschouwelijke zaken. Overigens komen nu al steeds meer openbare scholen op afstand van de gemeente te staan.
Voor VVD–Kamerlid Balemans is artikel 23 niet heilig. „Voor mij staat de ontwikkeling van het kind voorop. Als daarvoor regels veranderd moeten worden, moeten we dat doen." Hij vindt echter niet dat het artikel per se geschrapt moet worden. „Op dit moment kan ik er goed mee uit de voeten."
De SGP, een van de strengste hoeders van artikel 23, kenschetst de opmerkingen van Verdonk als „een losse flodder" waarmee ze niet tot oudejaarsavond heeft kunnen wachten. „Natuurlijk zijn islamitische scholen niet bevorderlijk voor de integratie, maar wie op grond daarvan artikel 23 wil afschaffen, moet zijn of haar schoolgeld maar eens terug gaan halen."
Minister Van der Hoeven beperkt zich via haar woordvoerster tot de opmerking dat het het goede recht van de VVD is intern over artikel 23 te discussiëren. Vorig jaar kwam Van der Hoeven al in aanvaring met de VVD, omdat de liberalen een rem wilden zetten op de stichting van moslimscholen. Volgens de CDA–minister morrelde de VVD daarmee aan het voor de christen–democraten heilige artikel 23.
Om te voorkomen dat er te veel scholen met zwakke leerlingen zullen komen, kwam Van der Hoeven dit jaar met het plan om van nieuwe scholen te eisen dat er niet meer dan 80 procent leerlingen met een achterstand op mogen zitten. Volgens de moslimscholen betekent dit in de praktijk een verbod op de stichting van nieuwe scholen van hun signatuur.
De Besturenraad, de koepel van het christelijk onderwijs, wil best een discussie over artikel 23, als de vrijheid van onderwijs maar recht overeind blijft staan. „We zitten niet te wachten op de eenheidsworst van het staatsonderwijs", zegt een woordvoerster. „Bijzondere scholen maken driekwart van het Nederlandse onderwijs uit. Dat zijn niet alleen christelijke scholen. Als je moslimscholen wilt aanpakken, zijn er ook wel andere maatregelen te verzinnen."
Verdonk zegt in haar gesprek met Nieuwe Revu verder dat zij het afgelopen jaar twee radicale imams de toegang tot Nederland heeft geweigerd; één uit Pakistan en één uit Saoedi–Arabië.