Advocaat dreigt met uitstel van pleidooi in afpersingszaak Hedel
De advocaat van Ali G., de hoofdverdachte in de afpersingszaak rond fruitbedrijf De Groot in Hedel, weigert deze week zijn pleidooi te houden als hij niet de beschikking krijgt over de ontsleutelde berichten die G. heeft verstuurd met een in beslag genomen cryptotelefoon. Dat kondigde advocaat Christian Flokstra dinsdag aan in de rechtbank in Arnhem.
G. staat terecht voor pogingen tot afpersing en een reeks aanslagen bij werknemers en familieleden van de fruitimporteur in de Bommelerwaard. De 37-jarige verdachte uit Naarden onthulde maandag op de eerste zittingsdag dat hij op een Sky ECC-telefoon communiceerde over drugshandel, De Groot en een aanslag in de Kapelstraat in Hilversum die door de politie is verijdeld. Volgens G. moet uit de verstuurde berichten blijken dat iemand anders opdracht gaf tot de aanslagen. De verdediging wil nu eerst de resultaten zien van het onderzoek naar de telefoon en het account van G. op de gekraakte server Sky ECC.
De officier van justitie maakte dinsdag bekend dat de recherche „een beperkt aantal berichten” van de telefoon van G. heeft gelezen. Die 25 berichten gaan volgens hem niet over de aanslagen en zouden niet relevant zijn voor de strafzaak. De software waarmee de berichten op de server worden ontsleuteld, kreeg drie weken geleden nog een update. Daarmee wordt geprobeerd om nog meer berichten te ontcijferen.
Flokstra wil de gegevens boven water hebben, omdat ze essentieel zijn voor zijn verweer. Hij dreigt te zullen vragen om aanhouding van de zaak „totdat deze kwestie geregeld is”. „Ik ga niet de verantwoordelijkheid dragen in deze zaak met deze belangen en de te verwachten strafeis. Zo ga ik geen verdediging voeren.”
Het OM zegt dat de politie bezig is met een verslag over de onderzoeksresultaten naar de telefoon. Justitie gaat ook proberen te achterhalen hoeveel versleutelde berichten van G. nog op de gekraakte server van Sky ECC staan. Dat proces-verbaal van de politie ligt uiterlijk woensdag bij de rechtbank, voordat de officieren van justitie hun requisitoir houden dat uitmondt in een strafeis.
De psychische gevolgen van de aanslagen zijn nog steeds groot, vertelden slachtoffers. Ze zijn bang voor nieuwe aanslagen en voelen zich niet meer veilig in hun eigen woning. „De gemene deler is angst, doodsangst. De glans is van het leven af”, zei de raadsvrouw van vijf gezinnen die slachtoffer werden van vuurwerkbommen en woningbeschietingen. Twee broers zagen hun ouderlijk huis in Hedel in vlammen opgaan nadat in november 2020 een explosief naar binnen was gegooid. De psychologische klap die ze opliepen is enorm, zei hun advocaat.