Wachtlijsten in de zorg kosten 7 miljard
Wachtlijsten in de zorg kosten de samenleving jaarlijks ten minste 7 miljard gulden. Het gaat dan onder meer om kosten zoals inkomens- en productieverlies en gederfd welzijn.
Dat heeft de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) van de Universiteit van Amsterdam berekend. De stichting heeft een schatting gemaakt van de kosten op basis van de wachttijd voor ziekenhuis- en psychiatrische behandeling en de kosten per wachtweek.
De grootste kostenpost is het gederfd welzijn. Gederfd levensgenot door pijn, onzekerheid en afhankelijkheid is niet direct economisch zichtbaar. Maar de SEO schat de kosten ervan op 4 miljard gulden. Het verlies aan inkomen door de patiënt en het productieverlies voor de werkgever kosten samen 1,3 miljard gulden. Daar komen nog bij de kosten van de WAO die voorkomen hadden kunnen worden wanneer mensen tijdig zouden worden geholpen. Die bedragen ruw geschat 1,5 miljard gulden op jaarbasis.
Eigenlijk kosten de wachtlijsten 10 miljard gulden. Maar omdat in de zorgsector een beperkt aantal weken wachten als aanvaardbaar wordt beschouwd, heeft de SEO de cijfers daarvoor gecorrigeerd en de kosten voor welzijnsverlies in die ‘aanvaardbare’ wachtperiode niet meegenomen. De zorg die iemand tijdens het wachten nodig heeft, kost ook geld. Maar hoeveel is niet te schatten, aldus de SEO.