Grootmachten verbieden import Russisch goud
Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Japan en Canada gaan de import van Russisch goud aan banden leggen als sanctie tegen Moskou vanwege de oorlog in Oekraïne. De Europese Unie sluit zich naar verwachting bij de maatregel aan.
De Amerikaanse president Joe Biden zei zondag dat bredere steun wordt aangekondigd tijdens de top van de G7-top, een groep van rijke industrielanden. Die is zondag in het Duitse Schloss Elmau van start gegaan en duurt tot en met dinsdag.
Biden sprak op Twitter van „ongekende kosten” voor de Russische president Vladimir Poetin en de financiering van de Russische inval in Oekraïne. Het importverbod moet binnenkort van kracht worden en zal van toepassing zijn op nieuw gewonnen en geraffineerd goud. Volgens de Britse premier Boris Johnson heeft de strafmaatregel direct gevolgen voor Russische oligarchen en „de oorlogsmachine van Poetin.”
Veel oligarchen zetten bezittingen om in goud om de gevolgen van de strenge internationale sancties die tegen Moskou zijn ingesteld het hoofd te bieden.
De maatregel zal volgens de Britten Russisch goud effectief van de wereldgoudmarkt weren, aangezien Londen een centrale rol speelt in de internationale goudhandel en ook de andere grootmachten de import blokkeren. Rusland is na China de tweede goudproducent ter wereld. Goud is onder meer een belangrijke grondstof voor de chipindustrie.
De Europese Unie zal zich waarschijnlijk aansluiten bij een boycot op Russisch goud, zei Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad.
Goud is naast fossiele energiebronnen als olie, gas en kolen een belangrijk exportproduct van Rusland. De uitvoer ervan leverde de Russische economie vorig jaar omgerekend zo’n 14,6 miljard euro op.
Volgens De Telegraaf kwam eerder deze maand nog een partij van 3000 kilogram Russisch goud via het Verenigd Koninkrijk naar Zwitserland. Zwitserland huisvest vier grote smelterijen, die driekwart van de wereldproductie van goudstaven voor hun rekening nemen.
Michel zei dat een importverbod voor goud op een manier moet worden ingesteld dat het „de economie van Rusland raakt, en niet onszelf.”
Prijsplafond olie
Op de G7-top vinden ook gesprekken plaats over het instellen van een prijsplafond voor Russische olie. Michel zei dat daarover nog veel details besproken moeten worden en waarschuwde dat hij instemming nodig heeft van alle 27 lidstaten voordat de EU zo’n maatregel kan nemen. „Het doel is Rusland te raken, en niet om ons leven nog gecompliceerder te maken.”
Frankrijk toonde zich bereid om een mechanisme voor een maximale prijs voor Russische olie te steunen. Maar president Emmanuel Macron zou liever willen dat olieproducerende landen een bovengrens instellen voor olieprijzen, om zo de inflatie te beteugelen. Dat zou effectiever zijn.