Warm onthaal voor Poetin in Duitsland
De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft maandag in Hamburg de Russische president Vladimir Poetin met een warme omhelzing verwelkomd voor een tweedaags beraad, dat vooraf door Schröder is gekarakteriseerd als een „verdieping van het strategische partnerschap met Rusland.”
De besprekingen die op het programma staan in Hamburg en op kasteel Gottorf in Sleeswijk-Holstein hadden aanvankelijk in september gehouden moeten worden. Destijds konden ze echter niet doorgaan als gevolg van de schoolgijzeling in het Zuid-Russische Beslan. Schröder nodigde Poetin ook uit voor een bezoek aan zijn woning in Hannover na afloop van de officiële besprekingen.
Poetin zei gisteravond na een eerste gesprek met Schröder dat Rusland bereid is om voorstellen te bestuderen uit Duitsland en/of de Europese Unie voor het oplossen van het bloedige conflict in Tsjetsjenië. „Wij hebben voorstellen ontvangen voor een grotere betrokkenheid van Duitsland en de Europese Unie voor de oplossing van het Tsjetsjeense conflict”, aldus Poetin. De Duitse voorstellen worden volgens de Russische leider „minutieus bestudeerd” in Moskou. Hij ging niet op de inhoud in.
Hoog op de agenda bij Poetin en Schröder staan verder de economische betrekkingen en studentenuitwisseling tussen de beide landen. Groenen en christen-democraten drongen er bij Schröder op aan ook de mensenrechtenschendingen in Rusland aan de orde te stellen. Robert Amsterdam, een advocaat van de belaagde Russische oliegigant Yukos, beschuldigde Schröder van medeplichtigheid aan de ontmanteling van het olieconcern. Betogers op het vliegveld eisten bovendien aandacht voor de ontwikkelingen in Oekraïne.
Beide leiders onderhouden een vriendschappelijke relatie, deels omdat Poetin vloeiend Duits spreekt, een overblijfsel van zijn stationering als KGB-officier in de DDR. Schröder is er veel aan gelegen die relatie goed te houden. Poetin wekte onlangs aanzienlijke irritatie in het Westen door in de Oekraïense crisis steun te geven aan regeringskandidaat Janoekovitsj. Schröder haastte zich om persoonlijk met Poetin te telefoneren en de Russische leider in het openbaar te verdedigen. Hij verkreeg prompt de toezegging dat Poetin het democratisch proces in Oekraïne zou respecteren. Volgens bronnen was de Duitse regering zeer nauw betrokken bij het bezweren van het conflict.
De bewindslieden zullen ook spreken over de terugbetaling van schulden, het milieu en internationale vraagstukken. Duitsland betrekt ongeveer eenderde van zijn olie en gas uit Rusland. Schröder heeft gepleit voor meer samenwerking op energiegebied. De verwachting is dat er verdragen worden gesloten op terreinen als treinvervoer en ruimteonderzoek.