Binnenland

College vraagt bescherming bedreigde wetenschapper

Deskundigen die via de media deelnemen aan het publieke debat moeten beter beschermd worden. Zowel de overheid als de socialemediabedrijven moeten daarvoor in actie komen.

Redactie binnenland
23 June 2022 11:11
De moord op journalist Peter R. de Vries was „een absoluut dieptepunt” in de bedreiging van deskundigen in het publieke debat, zegt het mensenrechtencollege. beeld ANP, Evert Elzinga
De moord op journalist Peter R. de Vries was „een absoluut dieptepunt” in de bedreiging van deskundigen in het publieke debat, zegt het mensenrechtencollege. beeld ANP, Evert Elzinga

Daarvoor pleit het College voor de Rechten van de Mens dat in zijn jaarverslag over 2021 vaststelt dat deelname aan het publiek debat steeds onveiliger wordt.

Zo hebben journalisten met meer agressie en intimidatie te maken. Maar datzelfde geldt ook voor wetenschappers en andere experts die in de media verschijnen.

„Met name vrouwen die zich uiten via de (sociale) media zijn extra vaak doelwit. Zij krijgen te maken met gendergerelateerd geweld, waaronder seksistische en vernederende opmerkingen, intimidatie, en bedreigingen met seksueel geweld”, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Ingrijpen

De overheid moet daar wat aan doen, vindt het college. Net als bij dreigementen aan het adres van journalisten en politici moet ze hoge prioriteit geven aan de opsporing van agressie en intimidatie tegen bijvoorbeeld wetenschappers. De organisatie roept tevens techgiganten als Facebookmoeder Meta en Twitter op strafbare uitlatingen aan te pakken, zoals haatzaaien en oproepen tot geweld.

Volgens collegevoorzitter Jacobine Geel staat de vrijheid van meningsuiting in Nederland „ontegenzeggelijk” onder druk. De polarisatie over de coronamaatregelen heeft die druk opgevoerd. „We zien een trend waarin debat steeds vaker plaatsmaakt voor online en offline scheldpartijen, verwensingen en (doods)bedreigingen, of zelfs fysiek geweld. Journalisten en andere media-actoren, zoals experts, wetenschappers, vloggers, bloggers, columnisten en politici hebben hier in toenemende mate mee te maken.”

Boeren en kerken

Het college wijst onder meer op het afgelaste mediaoptreden vorige week van viroloog Marion Koopmans bij het festival Oerol vanwege veiligheidsrisico’s. Ook haalt het de boeren aan die minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) thuis opzochten. De moord op Peter R. de Vries vorig jaar noemt het mensenrechtencollege „een absoluut dieptepunt.”

De pandemie en de frustratie en verdeeldheid over de coronamaatregelen die de overheid nam om de virusverspreiding tegen te gaan, hebben een grote rol gespeeld in de toename van het aantal incidenten. „In Krimpen aan den IJssel en Urk belaagden kerkgangers verslaggevers die verslag wilden doen van een kerkdienst die doorging tijdens de lockdown”, schrijft het college. Bewindspersonen en OMT-leden werden bedreigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer