Enquêtecommissie gaswinning praat eerst met gedupeerden
De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek gaat doen naar de gaswinning in Groningen, begint volgende week met haar openbare verhoren. Als eersten komen maandag gedupeerden aan het woord van de aardbevingen als gevolg van de jarenlange gasboringen in de provincie.
Later in de week komen onder meer wetenschappers, toezichthouders en rijksambtenaren aan bod en vertegenwoordigers van de NAM en Shell. Het meest in het oog springende verhoor staat voor woensdagmiddag gepland. Dan praat de commissie met Annemarie Jorritsma, minister van Economische Zaken en vicepremier van 1998 tot 2002. „Deze eerste week laat direct op hoofdlijnen zien wat de gaswinning voor Nederland heeft betekend”, zegt commissievoorzitter Tom van der Lee (Kamerlid van GroenLinks). Maar met name wordt duidelijk „hoe ontwrichtend de gevolgen ervan kunnen zijn”.
De commissie heeft de afgelopen maanden al dossieronderzoek gedaan en 124 voorgesprekken gevoerd. Het werk heeft zich vooral „achter de schermen” afgespeeld, en de commissie heeft zich „breed en heel intensief verdiept in de problematiek van de aardgaswinning”, aldus Van der Lee. De Kamerleden brachten al bezoeken aan het aardbevingsgebied in Groningen.
De parlementaire enquête is het zwaarste middel van de Kamer, temeer omdat de commissie betrokkenen onder ede kan horen en documenten kan opeisen. De commissie vorderde al 600.000 documenten bij 47 organisaties als „ministeries, oliemaatschappijen, regionale overheden en betrokken kennis- en toezichtinstellingen”.
De openbare verhoren worden na het zomerreces van de Tweede Kamer voortgezet en duren tot in oktober. Het eindrapport wordt begin volgend jaar verwacht.