Binnenland

Voorman Agractie: Staat is in oorlog met boerenrepubliek

„De Staat der Nederlanden is in oorlog met de boerenrepubliek. Er is een staat van beleg afgekondigd om onze grond en eigendommen af te nemen.” Dat zei voorman Bart Kemp van boerenorganisatie Agractie kort na het begin van het officiële programma van het protest tegen de stikstof- en natuurplannen van het kabinet in het Gelderse Stroe.

ANP
22 June 2022 13:47Gewijzigd op 22 June 2022 14:36

Kemp benadrukte wel dat niet zal worden opgeroepen tot strafbare feiten. „We zullen de strijd zonder wapens moeten voeren.” Op de vraag van Kemp aan de boeren of ze willen blijven vechten reageerden de actievoerders instemmend. Kemp riep de boeren op massaal in actie te komen, ook in hun eigen regio’s.

Aanleiding voor de demonstratie in Stroe is een plan dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. De ammoniakuitstoot van de landbouw moet wat haar betreft gemiddeld met 40 procent omlaag, zodat de natuur niet langer wordt overbelast. In beschermde natuurgebieden zelf mag volgens de plannen vrijwel geen uitstoot meer plaatsvinden, direct daaromheen is volgens de minister een vermindering van 70 procent noodzakelijk. Alleen dan gaat het volgens haar lukken om de stikstofbelasting op de natuur genoeg te verminderen.

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zei tijdens de protestactie tegen de vele duizenden boeren en andere tegenstanders van de stikstofplannen dat „het dictaat van Van der Wal” van tafel moet. „Het vitale platteland waar Nederland rijk van is geworden, verdient geen kaalslag maar steun”, aldus Van der Tak.

Henk Bleker, interim-voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en voormalig staatssecretaris van Landbouw, zei dat als de stikstofplannen worden doorgevoerd, de boeren hun manier van leven wordt afgenomen. „De overheid is er om recht te doen. Het kan niet zijn dat je een derde deel van een sector terzijde schuift.” Verder zei Bleker dat als er inderdaad een stikstofprobleem is boeren best willen meewerken. Maar oplossingen daarvoor kunnen het best via innovatie worden gezocht, vindt hij.

Geesje Rotgers van de stichting Agrifacts stelt dat het huidige beleid en de wetgeving voor de stikstofuitstoot weinig meer met het beschermen van de natuur te maken hebben. Volgens haar hoeft het strikte beleid ook niet van de Europese Commissie. Ook is ze kritisch over de stikstofkaart van minister Van der Wal. Door „bufferzones” waar de uitstoot 70 procent omlaag moet te ruim in te tekenen, zou de hoeveelheid natuur in één keer verdubbelen, stelt zij.

Het officiële programma van het protest tegen de stikstof- en natuurplannen in Stroe zou eigenlijk om 12.00 uur beginnen, maar dat werd ruim een uur later omdat veel mensen nog onderweg waren naar het terrein waar actie wordt gevoerd. Ook ruim een uur na het begin van de toespraken waren er nog veel mensen lopend of met voertuigen op weg naar het terrein.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer